Обединеното кралство спира използването на въглища до 2025 г.

Полезно и ефективно

В този блог: Англия увеличава използването на нисковъглеродни технологии.

Целта на страната е да затвори всички електроцентрали работещи с въглища до 2025 г...

С комбинация от соларни, вятърни, атомни и централи работещи с изгаряне на дървени пелети Англия е постигнала значителен напредък през 2016 г. – между юли и септември половината от електроенергията на страната е генерирана от такива централи, отчита енергийното министерство.

Увеличението се дължи най-вече на нови соларни и вятърни инсталации, както и на затваряне на няколко големи въглищни централи, пише Guardian. В Шотландия последната въглищна централа е затворена през пролетта на 2016 г., а в Англия за затворени две големи.

Така процентът на ток произведен чрез въглища е спаднал от 16.7 процента в общия микс през Т3 на 2015 г. до само 3.6 процента за същия период през 2016 г. В България имаме много да наваксваме, защото сме все още с много висок "въглищен" дял на тока – около 50 процента през 2015 г.

За намаляващото потребление на въглища в Англия допринася и използването на дървени пелети, но това все така е съпроводено с процес на изгаряне.

Ниските цени на въглищата обаче продължават да ги правят атрактивен източник за генериране на електроенергия и това създава несигурност за сроковете по тяхното елиминиране. По тази причина правителството въвежда комбинация от емисионни стандарти за електроцентрали, както и стимули за ВЕИ мощности, чрез които да постигне целта си до 2025 г. да затвори всички въглищни електроцентрали.

Всичко това е добра новина и за използването на електромобили на Острова – с чист ток те стават още по-чисти превозни средства.

От: Greencarreports


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума