Споделеното пътуване може да замести повечето таксита в Ню Йорк

Полезно и ефективно

В този блог: Бъдещето на градския транспорт се осланя на споделеното пътуване.

Учени от Масачузетс направиха алгоритъм, който би заместил повечето таксита в Ню Йорк, водейки до по-чист и по-ефикасен транспорт. Въпреки това остава проблема с хиляди души, които ще си търсят нова работа...

Научно изследване математически доказа, че споделеното пътуване е по-ефективно, по-малко замърсяващо и по-евтино от традиционните таксита. Използвайки данни от над три милиона превоза с такси в Ню Йорк, екип от Масачузетския технологичен институт открил, че само 3 000 превозни средства от услуги като Uber могат да заместят флотилията от 14 000 таксита в Голямата ябълка. Освен това, промяната би намалила задръстванията три пъти без голямо влияние на времената за пътуване и всеки пътник би чакал средно по 2,7 минути за да се качи.

Изследването е изцяло академично и не дава решение на проблема какво биха правили 15-те хиляди бивши шофьори на таксита. Въпреки това, ако тези идеи се приложат, резултатът би бил по-ефективен транспорт, по-малко загубено време и най-вече по-малко замърсяване. Екипът измислил алгоритъм, който е по-добър от този на компаниите за споделено пътуване, чиито системи изискват цялата кола да бъде резервирана преди да се състави маршрут. Новата идея работи в реално време и може да променя маршрута на превозните средства в зависимост от идващите поръчки. Също така системата праща празни коли към райони с повишено търсене, ускорявайки целия процес с 20 процента.

Професор Даниела Ръс сподели: "Основният проблем беше как да направим система, която взима предвид хилядите поръчки във всеки един момент и всички превозни средства, а след това изчислява всички възможни комбинации за маршрути и определя най-оптималните. Всяка кола, която не е заета бива изпратена към по-натоварените райони. Подобна система би позволила на шофьорите да работят на по-кратки смени, би правила по-малко задръствания, по-чист въздух и по-малко стресираща среда. Освен това алгоритъмът би се подобрявал колкото повече се използва и би водил към по-ефективна система."

Тази система би покрила 98% от сегашните пътувания с 3 000 броя 4-местни коли или 95% с 2 000 микробуса с 10 места. За жалост изчисленията не взимат предвид факта, че доста от пътуващите предпочитат по възможност да се возят сами. Споделеното пътуване доста промени градския транспорт през последните години, но въвеждането на електромобили и самоуправляващи се автомобили ще промени картината още повече. Добре е да разучим как бъдещият транспорт да бъде по-ефикасен и по-надежден.

От: Еngadget


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения