В Чепеларе ще има соларна улица

Полезно и ефективно

В този блог: Община Чепеларе започна проект, с който ще изгради соларни улици и ще се сдобие с три електромобила.

Напредничевото ръководство на община Чепеларе се е възползвало от възможностите, които предага хоризонт 2020. Освен за по-добра енергийна ефективност, общината работи и за намаляване на корупцията и по-добро управление...

Община Чепеларе започна проект, следващ поканата на Хоризонт 2020 за осъществяване на иновативни мерки за енергийна ефективност. Предвижда се полагането на 1800 кв. м. фотоволтаични панели по улица "Здравец". Новите панели са от силиций и са покрити с предпазен слой смола, която издържа дори и на тежкотоварни превозни средства. С произведената от фотоволтаичната улица енергия ще се захранват две общински сгради и сградата на училището.

Предвидени са 3 електрически превозни средства - леки и лекотоварни, които ще служат на обществото. Ще бъдат монтирани и зарядни станции за електромобили, които ще се захранват с част от електроенергията, произведена от фотоволтаиците.

В проекта е включено и разработване на интегрирана платформа за управление, в която ще бъдат публикувани данни за да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите. Ще бъдат разработени също и мобилни приложения, които ще предоставят на гражданите достъп до всяко ниво на управлението в общината. Община Чепеларе се цели към увеличаване на прозрачността и намаляване на корупцията.

Бюджетът заделен по проекта е близо 6 милиона евро.

От: Dariknews


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари