Китай сменя всичките 70,000 таксита в Пекин с електрически

Полезно и ефективно

В този блог: Пекин има близо 70,000 таксита и изключително задушлив смог.

Досега няма инициатива за тяхната подмята с по-екологични возила, но сега китайската столица обяви план за замяна на всичките 67,000 ДВГ таксита с електрически...

Естествено промяната ще отнеме време и започва с това, че всички нови таксита, които биват въвеждани в експлоатация, трябва да са електрически. Така е трудно да се определи колко време ще отнеме подмяната на старите, но може да отнеме и 10 години.

Според оценки тази подмяна ще струва на такси операторите $1.3 милиарда, заради двойната разликата в цените – сега базов ДВГ модел в Китай струва около $10,000, а електрическите са двойно по-скъпи.

В Китай нещата се развиват много динамично. От една страна голяма част от електроенергията все още се произвежда от централи работещи с въглища от друга страната вече е световен лидер по монтирани соларни панели и ВЕИ мощност.

По време на отминалите олимпийски игри в Пекин много фабрики бяха затворени и движението на превозни средства беше ограничено. В резултат милионите жители на града видяха за пръв път от месеци синьо небе, но мерките доведоха до огромни загуби. И все пак - ползите за здравето са по-важни. Защото през 2015 бяха оповестени данни, според които в Китай ежедневно умират до 4,000 души на по-ранна възраст заради замърсяването на въздуха.

От една страна е проблем толкова много нови таксита да бъдат пуснати по улиците на Пекин, тъй като няма достатъчно зарядни станции за тях, от друга нали ще става постепенно та ще имат време да наваксат с инфраструктурата.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума