Michelin представи концепция за безвъздушна и биоразградима гума

Полезно и ефективно

В този блог: Представата на Michelin за гумите на бъдещето е съвсем различна от настоещето.

Нова идея за безвъздушна гума направена изцяло от биологични материали, които са едновременно рециклируеми и биоразградими, е представена от Michelin по време на 2017 Movin' On конференцията в Монреал състояла се тази седмица...

Шарката на гумата може да се променя посредством 3D отпечатване, което позволява много бърза смяна за спешен случай или при нуждата от друг тип релеф за специфична настилка или сезон. Безвъздушната гума също така е оборудван със сензори, които предоставят информация в реално време за състоянието й.

Алвеоларна структура е вдъхновена от природата и на пръв поглед изглежда малко като пясъчен долар, който ще намериш на плажа, но ако се загледаш по-отблизо конструкцията като че ли повече прилича на корал.

Гумата е създадена от материали като дървесни стърготини, слама, захарни субпродукти и портокалови кори и едно нещо е сигурно на 100% при нея - тя никога няма да се спука, защото в нея няма въздух.

Може би най-перспективния аспект на гумата Vision е възможността шарката й да се променя посредством използването на 3D принтер като от Michelin споделят, че в бъдеще технологията ще бъде развита до такава степен, че системата ще предупреждава кога е нужно да добавиш повече каучук към протектора и ще ти дава възможност да персонализираш всичко по нея в зависимост от дестинацията, климата и стила ти на шофиране.

Ако възнамеряваш да пътуваш по планински път, например, (както е показано във видеото по-долу), може да спреш на станция "Print & Go" по пътя, за да смениш шарката на гумите си така че да е подходяща за съответната настилка.

Системата ще постави необходимото количеството каучук, от което се нуждаеш за пътуването си, а след като се прибереш можеш да промениш отново проектора и да се върнеш на използваната преди това шарка на гумите.

"Може би си мислите, че, това е сън," казва Тери Гетис, ръководител на глобалната иновация на Michelin. "И ще бъдете прави – това е мечта, това е дългосрочна концепция, която обединява нашата визия за всички елементи на устойчивата мобилност. Но това е реалистична мечта и всеки компонент на концепцията вече е Активна изследователска тема в "Michelin".


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари