Екоминистерството продължава субсидиите за покупка на електромобили за администрацията

Полезно и ефективно

В този блог: Нова програма на НДЕФ за частично финансово подпомагане при покупка на електромобили стартира от днес.

През февруари тази година НДЕФ стартира нова програма за частично финансиране, която включваше два нови класа превозни средства: L7e и M2, N2. Субсидиите за двете нови категории бяха значителни, като за вторите тя беше в размер на впечатляващите 40,000 лв.

Днес 19 юли министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов ще даде старт на поредната покана за набиране на проекти за насърчаване използването на електромобили, а ръководството на Националния доверителен екофонд ще съобщи условията за кандидатстване.

Новата покана отново е насочена предимно към общинските и държавни институции, но списъкът с електромобили отговарящи на изискванията за финансиране е увеличен, както и размерът на субсидията за някои видове превозни средства.

Желанието на НДЕФ и Еко министерството е да се стимулират общините и други държавни институции, които да започнат да използват електрически превозни средства за своите комунални дейности като: почистване, поддържане на паркове, социален патронаж, инспекции, осигуряване на вътрешно селищен публичен транспорт в малки населени места и др.

Към одобрените по предходните покани електромобили от среден клас M1 и N1 с максимална субсидия от 20,000 лева, малките L7e със субсидия 15,000 лева и микробусите със субсидия от 40,000 лева са добавени: ванове от клас M1 и N1 (6+ 1 и 7+ 1 места) със субсидия от 30,000 лева.

Добавена е също и до 3,000 лева субсидия за закупуване на различни видове надстройки за почистване, пренасяне на товари, поливане и др. към малките L7e, а субсидията за тази категория е увеличена от 15,000 на 20,000 лева. Срокът за кандидатстване по тази покана е до 2 октомври 2017г.

До момента има одобрени осем проекта на общини за закупуването на общо 12 електрически превозни средства

 

Искрено се надяваме размерът на субсидиите да предизвика повече интерес този път и още държавни предприятия и общини да се възползват от възможността да направят първа крачка към бъдещето. 

Всички документи необходими за кандидатстване по Инвестиционна програма за климата – електромобили, вече са публикувани на сайта на НДЕФ

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения