Най-добрият източник на литий може да се намира на дъното на вулканични езера

Полезно и ефективно

В този блог: Ново проучване на учени от Станфорд хвърля светлина върху нов начин за добив на литий.

Литият предстои да стане един от най-търсените редки метали през следващото десетилетие и той ще бъде ключов елемент от прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия.

Но на този етап запасите от литий са сравнително малко и това предизвиква сериозна конкуренция между минните компании.

Ново проучване на Станфорд озаглавено: "Lithium enrichment in intracontinental rhyolite magmas leads to Li deposits in caldera basins", хвърля светлина върху нови възможности за добив на литий.

Според това ново проучване единственият елемент, който е от решаващо значение за практически всички акумулаторни батерии в търговска употреба днес, може да бъде открит в дъното на вулканични езера.

Конкуренция за ресурси

Gail Mahood, професор по геоложки науки в университета "Станфорд", казва, че ще трябва да използваме електрически превозни средства и големи акумулаторни батерии, за да намалим въглеродния си отпечатък колкото се може повече и е важно да се идентифицират литиевите ресурси в САЩ, така че доставките на станата да не зависят от отделни компании или страни по начин, който биха ги подложили на икономическа или политическа манипулация".

Тези от вас, които следят по-отблизо прехода към икономика с нулеви емисии, вероятно са наясно с това, че повечето от известните световни резерви на литии са в Австралия и Чили, а Китай агресивно изкупува правата за добив на богати на литий площи, разположени в Южна Америка.

Някои вече започнаха да спекулират и с това, че в бъдеще ще се водят войни за достъпа до литиеви ресурси, точно както срещу петролните резерви, а анализаторите от Penny предупреждават за наличен недостиг и покачващите се напоследък цени.

Фокус върху супервулканите

В опит да намерят начин за добив на литии на местно ниво Станфордските изследователи са фокусирали вниманието си върху това, което наричат ​​- супервулкани, които произвеждат стотици кубични мили магма. Те се появяват като огромни дупки, известни като калдери, а не конуси, които се образуват при изригването на обикновените вулкани.

При изригването на тези супервулкани се изхвърля толкова много магма, че кората на земята се срива след това. Оставяйки депресия, която по-късно се пълни с дъждовна вода. Водата и горещите извори оставят след себе си литий от вулканичните отлагания, които след това се смесват със седимент в дъното на езерото, за да се образува глина, позната като хекторит.

"Калдерата е идеалният отводнителен басейн за целия този литий", казва водещият автор Томас Бенсън, доктор по философия в "Станфорд Земъл", който работи по проучването от 2012 г.

По време на изследването си, екипът на Станфорд анализира проби, взети от редица тектонски настройки, включително находищата на Кингс Валей във вулканичното поле на Макдермит, разположено на границата между Невада и Орегон. Вулканичната дейност се е случила там преди около 16 милиона години. Те сравняват тези резултати с проби от калдерския комплекс High Rock в Невада, Сиера ла Примавера в Мексико, Пантелерия в пролива Сицилия, Йелоустоун във Уайоминг и Hideaway Park в Колорадо.

Подобрена технология за диагностика

Техните изследвания разкриват, че концентрациите варират широко като функция на тектонската настройка на супервулкана. "Разбирането как се транспортира литий в магма и какво причинява обогатяването на вулканичен кратер с литий никога не е било систематично изследвано досега", казва Бенсън.

Ако имаме голямо количество изригваща магма не е нужно в нея да има толкова литий, за да произведем нещо, което да бъде от икономически интерес, както предполагахме преди това. Няма нужда от извънредно високи концентрации на литий в магмата, за да се образуват литиеви отлагания и резерви. "

Определянето на това колко от съдържанието на минерала се съдържа в дадена конкретна област е трудно, но изследователите са забелязали корелация с други минерали, които могат да помогнат да се определи даден участък като потенциално добър източник за добив.

По-високата концентрация на лесно откриваемия Рубидий в насипните отлагания показва, че има повече литии, а по-високите концентрации на Цирконий показват, че има по-малко.

"Ние можем основно да използваме съдържанието на Цирконий, за да определим съдържанието на литий в рамките на около 100 части на милион", казва Бенсън. "Сега, когато имаме възможност лесно да открием повече от тези литиеви находища, това показва, че тази фундаментална геоложка работа може да помогне за решаването на доста обществени проблеми и това е наистина вълнуващо".

От: Stanford.edu


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума