Представиха финалния дизайн на електрическия товарен кораб Yara Birkeland

Полезно и ефективно

В този блог: Първият електрически автономен кораб бе представен в умален вид на специална церемония в Норвегия тази седмица.

Окончателният дизайн на изцяло електрическия автономен товарен кораб, Yara Birkeland, вече е завършен, и тестването му е започнало в съоръжението на SINTEF Ocean в Норвегия.

Въпреки че все още не е разкрита пълна версия на новия дизайн по време на церемонията по откриването бе показан 6-метров 2,4 тонен макет, който обикаляше из басейна в сградата на SINTEF Ocean. Самият кораб се очаква да бъде доставен и да започне тестване и операции в началото на 2019г., след което да влезе официално в експлоатация през 2020г.

По време на церемонията по откриването стана ясно и, че норвежкото правителствено предприятие ENOVA ще подкрепи проекта с инвестиция в размер на $16,7 милиона.

След като влезе в експлоатация Yara Birkeland ще измести нуждата от 40,000 курса с камиони от завода за торове на Yara в южна Норвегия до пристанищата на Brevik и Larvik и по този начин ще спомогне значително за намаляване ма вредните емисии.

Корабът е проектиран от норвежката проектантска и инженерингова компания Marin Teknikk. Моделът с дължина шест метра и тегло от 2.4 тона на крайния проект, използващ технологията, предназначена за истинския кораб, включително напълно работеща тласкаща система от KONGSBERG, ще бъде подложен на изчерпателно тестване в SINTEF Ocean преди да започне изграждането на кораба в пълен мащаб. Р

Компанията KONGSBERG ще осигури електрическото задвижване, акумулаторните системи, системите за задвижване и автономните сензори за системата на Yara Birkeland, а решението за мястото, където ще бъде построен корабът, ще бъде взето и оповестено до края на тази година

Скандинавците работят активно в електрифицирането на морския транспорт и съвсем скоро между Швеция и Дания ще се носят по вода два изцяло електрически ферибота.

Подобни действия са от огромно значение, защото тези превозни средства замърсяват в пъти повече и по-бързото им подменяне с електрически такива в глобален мащаб ще намали вредните емисии на транспортния сектор значително.

Ето и кратко видео от церемонията по откриването на финалния дизайн на кораба

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума