В Китай са затворени 40% от фабриките заради замърсяванията; служители в затвори

Полезно и ефективно

В този блог: Има тенденция мерките против замърсяване да станат дългосрочна политика.

Според различни източници, до 40% от фабриките в Китай са затворени наскоро поне временно тъй като страната изпитва огромни затруднения да изпълни целите си за намаляване на замърсяванията до края на 2017 г. В допълнение на служители от управлението на над 80,000 фабрики са повдигнати криминиални обвинения за нарушаване на нормите за емисии през изминалата година...

Futurism цитира консултанта по вериги за доставки Гари Хуанг, който казва, че "навсякъде виждаш всякакви инспектори влизащи във фабрики на изненадващи проверки и налагащи ежедневни глоби и в някои крайни случаи арести – някои хора вече са в затвор."

Правителството твърди, че проверките и глобите няма да засегнат икономиката и производствените мощности, но това е противоречиво – няма как да се затварят предприята макар и временно с крути мерки и да няма отрицателен икономически ефект.

В предишни години затварянето на фабрики е траело само по най-много няколко седмици, но от изявление на министъра на околната среда на Китай Ли Ганжие става ясно, че тази година броят на затварянията е безпрецедентен.

Не знаем какво точно имат предвид с това, но Янг Уейминг от финансовото министерство е казал пред Ню Йорк Таймс, че "в екологично пострадалите области лидерите и кадрите ще носят отговорност до живот". Янг обещава, че китайците ще могат да виждат звезди през нощта и ще чуват песента на птиците.

Тази седмица Китай обяви планове да намали количеството фини прахови частици от 47 микрограма на кубичен метър през 2016 г. на 35 грама през 2035 г.

Не звучи като голямо намаление, но експерти смятат дори тази цел за много трудно постижима. В тази връзка кампании по затваряне като настоящата следва да се разглеждат като проучване за въвеждане на дългосрочни механизми, а не като откъслечни мерки.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Влади Иванов

Имам някакви бегли спомени как през социализма редовно миеха улиците с цистерни а тогава нямаше такова движение (имаше Кремиковци). Чудя се до каква степен това помага за прахта/частиците.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост

Какъв спомен събуди само - като дете живеех в Лозенец и наистина минаваше един Зил всеки ден и миеха улицата. Нямаше нищо за миене, беше супер чисто, но въпреки това си минаваха всеки ден. Страхотно. Готино. Чисто!

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. Ангел Райковски

И не само в София беше така. Дори и в малките градчета се правеше.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост

Не съм имал възможност да го видя, но много ме радва да чуя, че е било така.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
Все още няма пуснати коментари
elektromobili-2020
ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg