'Tesla ships' баржи за контейнери на ток от есента

Полезно и ефективно

В този блог: Холандската компания Port-Liner изработва две огромни електрически баржи наречени 'Tesla ships'.

Компанията обяви, че двата съда ще се готови до есента и ще плават задвижвани от електричество през холандския канал Вилхелмина...

Ето че и в морския бизнес искат да се отъждествяват по някакъв начин с Tesla. Инвестицията на холандците е на стойност €100 милиона и получава €7 милиона субсидия от Евросъюза. Очакванията са двата кораба да окажат значителен ефект върху местния транспорт между пристанищата на Амстердам, Антверп и Ротердам.

Според изпълнителния директор на Port-Liner Тон ван Мееген "в Европа се движат около 7,300 съда за вътрешни доставки и над 5,000 от тях са притежание на предприемачи от Белгия и Холандия. Ще са нужни много години индустрията да мине изцяло на зелена енергия".

Новите баржи са проектирани да возят по 280 контейнера и сметките на компанията показват, че първите 6 баржи ще елиминират 23,000 камиона от улиците годишно в Холандия. Или 23,000 курса с камиони, не сме сигурни което точно от двете имат предвид.

В синхрон с предназначението да возят контейнери, решението за батериите на баржите също е такова – те са поместени в контейнер. Това според Мееген дава възможност за конверсия на задвижвани с ДВГ баржи. Помислили са и за чистотата на тока – зареждането става на пристанищата от доставчика на "зелен" ток Eneco, който осигурява захранване само от соларни, вятърни и водни централи.

Първите баржи се строят в момента и трябва да заработят по-късно през годината и са доказателство, че електро задвижването може да се прилага и при тежките транспортни решения.

В Китай вече заработи електрически кораб с огромна 2.4 мегаватчаса батерия, въпреки че засега превозва въглища. Има и други електро кораби (в скандинавските страни), така че раздвижване в сектора вече има.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари