ЕС съфинансира изграждане на 155 бързи зарядни по ключови магистрали

Полезно и ефективно
В този блог: Проект ELECTRIC за бърза зарядна инфраструктура стартира в четири европейски държави.

Европейски консорциум обяви официално проекта ELECTRIC, съфинансиран от ЕС, чиято цел е да подкрепи изграждането на коридор от качествени бързи зарядни станции по ключови европейски магистрали до края на 2015 г...

Очакванията на партньорите по проекта са, че този коридор ще увеличи използването на електромобили в съответните страни членки на ЕС.

Няма как да сме сигурни дали има връзка, но е възможно това да е поредното "следствие" от работата на Tesla Motors. Тихо и методично Tesla добавя бързи зарядни станции към своята Supercharger мрежа, където зареждането за собственици на Tesla електромобили е безплатно. Изглежда има последователи...

С официалната подкрепа на ЕС за коридор от бързи зарядни станции, ефектът за неговото популяризиране ще е много по-голям. ELECTRIC е финансиран по "Trans-European Transport Networks (TEN-T)" програмата, чрез която Европейският Съюз допринася за развитието на вътрешния пазар.

Целта на TEN-T е да съфинансира инвестиции в транспортна инфраструктура за подобряване на Европейските транспортни мрежи. Общият бюджет на TEN-T е около 8 милиарда Евро.

Специално проектът за коридор за бързо зареждане цели изграждане на зарядни станции по главни магистрали свързващи Швеция, Дания, Германия и Холандия с общо 155 бързи зарядни устройства – 30 в Холандия, 23 в Дания, 35 в Швеция и 67 в Германия.

Проектът ще бъде реализиран от консорциум с участието на петима партньори:

  • ABB B.V. (Холандия) – производител на бързи зарядни решения;
  • Fastned B.V. – холандска верига и е-мобилен оператор;
  • CLEVER A/S – датска верига и е-мобилен оператор;
  • Oresundskraft AB – шведска верига и е-мобилен оператор; и
  • VDE Pruf-und Zertifizierungsinstitut GmbH – германски тестов институт.

Първите станции по проекта вече са монтирани и работят в Дания, което означава, че скоро ще има и първи резултати. Планът е коридорът да бъде завършен до декември 2015 г., а на картинката отдолу можеш да добиеш представа откъде ще минава.

electric-koridor-burzi-zariadni-stancii-evropeiski-magistrali

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Чудесно, трябва да има къде да зарежда човек. Освен това е много по лесно, отколкото да строиш бензиностанции. Дано и ние да сме в коридора скоро Поне ще сме в Тесло-вия коридор

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Е, да, според червените точки на Supercharger картата трябва да се уредим с някоя и друга Tesla станция следващата година. А иначе е много важно наистина и обмислям как да изпълним една идея за сравнително бързо зареждане докато се стигне до монтаж на бързи зарядни у нас, което се задаваше, но сега нещо малко май е в зациклило положение

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Тези станции дали ще са съвместими с Теслите? Има ли някакво инфо?

Генади
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

[QUOTE=Генади:1229]Тези станции дали ще са съвместими с Теслите? Има ли някакво инфо?[/QUOTE]

Има съвместимост. ABB Станциите по този проект са multi-standard устройства - освен CCS щепсел (какъвто адаптер Model S няма) имат CHAdeMO и AC бързо зареждане. Model S има адаптер и за двата варианта, като на този за CHAdeMO му намалиха дори драстично цената.

Ето даже един Model S как се зарежда на такава станция.

http://www.ecars.bg/images/tesla_clever_zariadno.jpg

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения