На най-голямата бърза зарядна в света 'сипваш' за 2 кинта + 50 ст. на минута

Полезно и ефективно
В този блог: Не просто поредната бърза зарядна станция, а цял комплекс с 10-15 лв цена за зареждане.

На мястото на бившо училище в норвежкия град Берген са направили паркинг с 14 бързи зарядни устройства, с опция за добавяне на още 10. Към началото на 2015 г. това е мястото с най-много бързи зарядни станции на едно място в света...

Мястото е избрано удобно, защото се намира и точно до изход от магистрала и на него може да се зарежда денонощно.

В блога за новия германски законопроект за електрическата мобилност стана дума за това, че има различни стандарти за бързо зареждане и в случая с тази голяма норвежка ЕМ инициатива това също играе роля. Ето как са разпределени 14-те бързи зарядни с общ капацитет малко под 600 кВт:

  • 4 у-ва за трифазно зареждане с 22 кВт и Тип 2 щепсел;
  • 4 за CCS зареждане с 50 кВт; и
  • 6 за CHAdeMO пак с 50 кВт всяко.

В Норвегия на много от обществените станции зареждането е безплатно, но за голямата инвестиция в този комплекс от общината в Берген явно са решили, че ще е по-добре да е платено. Зареждането става чрез направено за целта мобилно приложение и цената по днешния курс е:

Цена на зареждане
Мощност 22 кВт Мощност 50 кВт (25 мин. 10-80%)
10 крони ~ 2 лв за старт 1 крона ~ 22 ст/мин  10 крони ~ 2 лв за старт 2.5 крони ~ 54 ст/мин

Така, ако пристигнеш на станцията с 10% в батерията и на 50 кВт устройство заредиш до 80%, което отнема около 25 минути, това ще ти струва малко над 15 лв наши пари (2 лв начално + 25 мин. х 0.54 лв = 15.5 лв). На 22 кВт е по-бавно и затова по-евтино – например за 30 минути около 8 лв

Хубаво е да го имаш предвид за сравнение, когато след известно време у нас заработят бързи зарядни станции за електромобили.

И накрая след подробностите за този голям заряден комплекс, още нещо голямо – към началото на 2015 г. в Европа има малко над 700 CCS бързи зарядни станции.

С над 100 нови месечно от средата на 2014 г. насам растежът е осезаем, но пък колите, които имат CCS контакти са все още малко – основно VW e-Golf и BMW i3, ако е поръчан с опцията.

От: Transportevolved

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума