Eлектрическият ферибот на Siemens вече на вода

Технологии
В този блог: В Норвегия заработи електрическият AMPERE ферибот с електро система от Siemens.

Фериботът, за който писахме подробно след построяването през 2013 г., изразходва само 150 кВтч електроенергия на курс, колкото средно норвежко домакинство за три дни (източник https://www.ssb.no/en/husenergi/). Конструиран е съвместно с корабостроителницата Fjellstrand, като Siemens предоставя цялата електрическа задвижваща система и зарядни станции с литиево-йонни батерии, които се зареждат от хидро мощности...

Според създателите на проекта с използването на батерии оперативните разходи намаляват с 60%, а използването им е удачно заради малкия капацитет на сравнително слабата електрическа мрежа в региона.

Батериите на борда на кораба са с капацитет 1,000 кВтч и в добавка на всяко от двете пристанища има по една 260 кВтч батерия.

Тези на кораба се зареждат директно от мрежата през нощта и енергията в тях е достатъчна за няколко курса, след което докато фериботът се разтоварва за 10 минути зареждат за обратния курс.

Сумарно, операторът Norled ferry ще изразходва около два милиона кВтч годишно. За сравнение традиционен дизелов ферибот харчи поне по един милион литра нафта и генерира 570 тона въглероден двуокис и 15 метрични тона азотен окис.

Като някои електромобили (Renault ZOE, BMW i3, Tesla Model S и други), AMPERE е замислен от самото начало като електрически ферибот. Дълъг е 80 метра, широк е 20 метра и задвижва от два електромотора с мощност по 450 кВт всеки.

Изработен е от алуминий, вместо от стомана, което го прави два пъти по-лек от конвенционален ферибот и въпреки тежащите 10 тона батерии има капацитет от 360 пътника и 120 коли.

AMPERE превозва 34 пъти на ден пътници и товари по 6 км маршрут в едната посока между Лавик и Опедал. Очаква се батериите да станат значително по-ефикасни и евтини в следващите няколко години, което постепенно да намали използването на дизелови фериботи.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения