Airbus сензация – въздушни безпилотни возила до 10 години

Технологии

В този блог: Екип от инженери на Airbus работи по нова платформа за безпилотни возила в небето.

Вътрешното име на системата е Vahana – платформа за полети, която може да се използва за превоз на пътници и товари, с очаквани първи реални тестове до края на 2017 г...

Според екипа, глобално търсене за тази категория може да създаде пазар за милиони летящи безпилотни возила и до 10 години на пазара да имаме революционна технология за превоз на хора. Всеки е гледал филми, в които купища коли летят в пространството около небостъргачите на някой футуристичен град, но нещо подобно само след няма и 10 години... в Airbus определно виждат този футуристичен свят много по-скоро.

Това е така, защото много от необходимите технологии, като батерии, мотори и авионика, до голяма степен вече са налични. В добавка, проектът ще изисква много надеждни технологии за засичане и избягване, каквито вече влизат в употреба при електромобилите (пример е автопилотът на Tesla), но все още не са достъпни в авиационния сектор.

Това е едно от най-големите предизвикателства, които екипът работи да разреши максимално бързо. Компанията очаква голямо търсене на Vahana, което да понижи цената на технологията, като я направи по-евтина отколкото първоначално изглежда, че ще бъде.

Интернет изданието AVweb пише, че официално проектът е стартиран през февруари и екипът от инженери, сред които и от други компании, вече е постигнал съгласие по дизайна на първото возило и започва работа по тестови подсистеми.

Междувременно, Airbus обяви още, че разработчици от Франция и Германия работят по електрически управляема концептуална платформа за повече пътници. Това въздушно возило с работно наименование CityAirbus, ще бъде оборудвано с множество витла и по дизайн ще прилича на дрон. Първоначално ще бъде управлявано от пилот, както хеликоптерите, за да може да навлезе бързо на пазара, след което компанията смята да премине към изцяло автономно управление на системата, когато регулациите позволят това.

Колкото до това как ще се използва, Airbus го виждат така: "Просто си резервираш място за CityAirbus през мобилно приложение, след това отиваш до най-близката площадка за излитане, скачаш на борда и заминаваш."

Звучи дръпващо. Очакваме развитие.

От: Cleantechnica

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения