Daimler прави втора фабрика за електромобилни батерии

Технологии

В този блог: Поделението на Daimler – ACCUMOTIVE – започва изграждане на втора фабрика за литиеви батерии.

С инвестиция от около €500 милиона съоръжението в Каменц става една от най-големите и модерни фабрики за батерии в Европа...

Планът е да заработи в средата на 2018 г. на площ около 20 хектара в непосредствена близост до първата фабрика за батерии в Каменц, на около 50 км от Дрезден. С втората сграда зоната за производство и логистика става четири пъти по-голяма – около 80,000 кв. м. Ще трябва и повече персонал – вероятно ще нарасне двойно до 2020 г.

По време на автосалона в Париж в началото на октомври, ИД на Daimler Дитер Цетше каза, че сега Tesla е лидер при електромобилите, но до 2025 г. тази позиция ще заеме Mercedes-Benz. Със строежа на втора фабрика за батерии правят сериозна стъпка в тази посока, пък бъдещето ще покаже кой какво.

Сега все още няма изцяло електрически Mercedes изработен специално за целта. Компанията предлага електрически B-Class, но това е просто електро версия на ДВГ модел, която в началото беше оборудвана с компоненти от Tesla.

Такива се използваха и за първото поколение електро smart, но сега Daimler вече прави собствени батерии и задвижваща система за новите модели.

На същия автосалон компанията вече показа и първия си изцяло електрически модел под новата подмарка EQ. Има вероятност той да се появи на пазара от 2018 г. първо като EQ Generation електро SUV, с добавяне на други модели след това.

Междувременно, от 2017 г. Mercedes пуска първия в света сериен електрически модел с безжично зареждане. Не е изцяло електрически, говорим за плъгин хибридна версия на S-Class, но все така е дебют за технологията и ще е много интересно да видим какво ще е търсенето.

Явно най-накрая германците демонстрират сериозни електромобилни намерения, но е абсурдно да се заблуждаваме, че щяха да се размърдат така, ако не беше Tesla. Но стана и темпото се увеличава. Производството на батерии също, включително на такива за стационарна употреба от Mercedes-Benz Energy GmbH.

От: Greencarcongress


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума