IDS система против хакване на свързани коли от HARMAN (видео)

Технологии

В този блог: HARMAN и Airbiquity обявиха първо решение за засичане на проникване в свързани автомобили.

Става дума за Intrusion detection system (IDS) технология, която двете са компании са представили по време на TU-Automotive Europe 2016 в Мюнхен...

С малки изключения сега все още си караме колите сами, но автономните технологии набират скорост и превозните средства ще зависят все повече от софтуерни приложения. Това от своя страна ще увеличава заплахата от кибер престъпления, насочени към свързаните в мрежи коли.

Комбинирайки Intrusion Detection and Prevention System технологията на HARMAN вътре в колите и клауд-базираната Choreo платформа на Airbiquity, двете компании казват, че ще доставят най-надеждната система за установяване на пробиви в защитата на софтуера на свързани коли, със съответните реакции и предотвратяващи действия.

От страна на HARMAN разработката е на дъщерната TowerSec. Софтуерното решение на компанията се нарича ECUSHIELD и осигурява постоянно наблюдение срещу заплахи за сигурността и идентификация за вътрешни автомобилни системни мрежи. Системата засича и записва локално нарушенията в сигурността.

ECUSHIELD може да се интегрира във всяко ECU, контролер за телематика или медийно устройство с CAN-BUS и осигурява постоянно наблюдение на превозното средство, идентифицирайки нови заплахи.

За системи с достъп до външни комуникационни канали (Wi-Fi, клетъчни, Bluetooth, SRC/DSRC), ECUSHIELD следи и входящите, и изходящите, като служи за защита с двоен периметър.

Другата част от системата, Choreo платформата на Airbiquity, събира данни от ECUSHIELD, складира ги в облака и автоматизира алармите и отчетите към потребителите, които чрез бърз достъп могат да задават свързани със сигурността команди на база получената от системата информация.

Хакването на коли е много сериозна заплаха, която ще продължи да се увеличава с разрастване на мрежите и с идването на самоуправляващите се коли. Със сигурност ще има и множество други решения като тези, които HARMAN и Airbiquity демонстрират. Ето как работи тяхната система:

От: Green Car Congress


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения