Целият свят онлайн с 4425 сателита от SpaceX

Технологии

В този блог: След електро колите и космическите кораби за Елон Мъск наред са сателитите.

Основателят на SpaceX иска да изгради евтина глобална мрежа, която да осигури на всеки човек на Земята 1 mbps интернет достъп...

За целта SpaceX е подала документи в FCC за разрешение да изстреля до 800 сателита, които ще покрият САЩ, Пуерто Рико и Вирджинските острови. За да бъде покрита цялата планета ще са нужни общо 4425 сателита. Всеки от тях тежи около 400 кг, покрива елипса с ширина около 2120 километра и ще бъде в орбита на височина между 1100 и 1300 километра.

При цялостно изграждане на системата SpaceX ще изстреля в орбита три пъти повече сателити отколкото има сега около планетата. Идеята на Мъск е още от 2011 г. покрай програмата за колонизиране на Марс и по тогавашната му оценка би струвала около $10 милиарда. В сега подадените документи обаче няма информация за разходите.

Има и конкуренция. OneWeb (спонсорирана от Airbus, Virgin, Bharti и Qualcomm), както и Boeing също са подали документи за достъп до части от електромагнитния спектър за сателитни системи. Междувременно Facebook, Google и Microsoft имат свои планове за доставяне на интернет връзка с дронове, летящи високо балони и лазерни лъчи.

Звучи супер, но е логично и да се замислим как ще се отрази на живота ни цялата тази интернет свързаност. Чудесно е всички да са свъзани, но скорошните избори в щатите са пример за това как нареченият от някои хора "splinternet" може да е инструмент за глобално разпространение на фалшиви новини и противопоставяне на хората.

Наскоро по НатГео ТВ започна серията Опасен живот, където показват хора в Индия осветяващи домовете си с керосинови лампи. Триста милиона там няма ток. Трудно ще е да имат интеренет, както и много други по Земята, но все пак си е супер начинание да се покрие планетата със сателити.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. гост

Интересна е тая височина на орбита от 1300 метра...

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост

Опа блогодарско - добавихме го и килото

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. гост

Оправете и широчината на покритието де, че тия 1275 метра ще ги покрия с един Nanostation, не ми трябва цял сателит.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост

ОКИ благодарско - обикновено проверяваме внимателно - сега се получи пропуск

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
Все още няма пуснати коментари
elektromobili-2020
ignor-tv.jpg

Най-нови теми от форума