Наносензори засичат нивото на заряд в батерии в реално време

Технологии

В този блог: Insplorion AB вгражда наносензори в батерийни клетки.

Компанията е базирана в Швеция и след десетгодишни проучвания е създала нова технология за производство на наносензори (колкото частици от милиметъра) с патентован метод (одобрен в Япония и очакващ одобрение в Китай, ЕС и САЩ) наречен NPS – Nano Plasmonic Sensing...

В момента Insplorion AB работи по проект за интегриране на наносензори в батерийни клетки подготвени за масово производство. Методът вече е тестван успешно заедно с университета Упсала по-рано тази година (2016). Със сензорите могат да измерват директно по химичен път нивото на заряд в клетките, тяхното състояние и температура.

Какво ще подобрят наносензорите в батериите?

Сегашните системи за управление на батерията (BMS – battery management system) се опитват да установяват нивото на заряда и състоянието на клетките. Със сензорите, които могат да измерват тези параметри в реално време, един BMS ще върши много по-добра работа. Според Insplorion AB с новата технология електро колите ще дават 15-25% повече пробег. Другото й предимство е, че осигурява много по-добра защита тъй като бордовият BMS може да открие проблем преди да е станал твърде опасен.

Засега, колкото и да изглежда логично да е разработвана такава технология от големите компании, Insplorion AB няма конкуренция. Ето как точно работи – виж този PDF.

Компанията вече е решила да лицензира технологията на големи компании от различни пазарни сегменти. Това ще стане след края на проекта, който трябва да приключи до средата на 2017 г. Наносензорите на Insplorion AB ще могат да се използват и за измерване на замърсяването на въздуха в големите градове в реално време.

Източник: Insplorion AB


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари