Индия строи най-голямата соларна електроцентрала в света с площ от 2 500 акра

Технологии

В този блог: Индия е на път да построи най-голямата соларна електроцентрала досега.

С 2.5 милиона соларни модула разположени върху площ от над 10 000 декара, съоръжението ще осигурява 648 мегавата електричество и ще бъде завършено за по-малко от година...

Индия е държава, стояща на границата между технологията и историята. Със своите повече от 1.25 милиарда жители и слабо променена култура, страната среща трудности в изграждането на модерно и икономически развиващо се общество. Много от развиващите се държави се насочват към въглищата като едно от най-евтините горива. Но напоследък твърдите горива биват измествани от соларни панели, които стават все по-евтини и достъпни.

По същия начин Индия започна да следва примера на Китай в изграждането на множество топлоцентрали. Виждайки обаче замръсените градове и опасността за здравето на хората, Индия реши да се насочи към соларните панели вместо към топлоцентралите. Този факт е положителен не само за Индия, но и за целия свят.

Индийската компания Adani, която се специализира в развитието на солари, наскоро започна най-големия проект за инсталиране на солари в света. Проектът се разгръща в Камути, регион Тамил Наду. Състоейки се от 2.5 милиона соларни панела на площ от над 10,000 декара, това е най-големият подобен проект. Изпълнителният директор на компанията Внет Джаин споделя: "Най-големият проект преди нашия беше в Калифорния. Той произвежда 550 мегавата и бе изграден за около три години. Нашата цел е да изградим 648 мегаватова централа на едно място за по-малко от година."

Соларните електроцентрали не само поевтиняват, но могат да бъдат изградени изключително бързо. Централата струва около 679 милиона долара, което е само част от цената нужна за изграждането на топло или атомна централа. Атомна централа с такъв капацитет би отнела около 9 години, за да бъде проектирана, построена и да започне работа.

Според Джаин, Камути е перфектно място за изграждането на толкова голяма соларна централа. Областта отговаря на нуждите от голяма земна площ, изобилие от слънчева енергия и близост до пристанище, което улеснява логистиката. Индия планира да захранва 60 милиона домакинства със соларна енергия до 2022-ра, което би превърнало страната в лидер в производството на възобновяема енергия. От Adoni са убедени, че могат да изиграят главна роля в осъществяването на този план: "Планираме да произвеждаме 11,000 мегавата електроенергия от солари в следващите 5 години."

За да работят соларите с пълен капацитет, те трябва да бъдат почиствани често. Върху панелите е монтирана роботизирана система за ежедневно почистване, която се захранва от самите панели. Системата използва микро фибърни четки, за да почиства панелите от прах.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари