Китай изпраща сателит да следи глобалните въглеродни емисии

Технологии

В този блог: Нов сателит ще следи световните въглеродни емисии.

Китай изведе в космоса сателит, който ще предоставя независими данни за глобалните въглеродни емисии. Изстрелването е част от мерките, които страната предприема за превенция на глобалното затопляне...

Рано тази сутрин Китай е изстрелял сателит в космоса, който ще следи въглеродните емисии по света. Това е поредната стъпка в опитите да се намали въглеродния отпечатък на държавата, след като САЩ и Китай ратифицираха Парижкото споразумение за намаляване на парниковите емисии.

Друга основна причина е, че през последната седмица въздухът в някои райони в Северен Китай достигнал рекордни нива на замърсяване. Това е довело до усложнения на полети, затваряне на училища и фабрики и обявяване на червен код.

Сателитът TanSat с тегло 620 кг е бил изведен в орбита с ракета Long March-2D от североизточната част на пустинята Гоби. Сателитът ще лети на около 700 км над земята и ще наблюдава концентрацията, разпределението и движението на въглеродния оксид в атмосферата. TanSat ще изпраща данни всеки 16 дни с точност от поне 4 части на милион.

Сателитът ще предоставя независими данни на китайското правителство в продължение на три години. Скорошно изследване показва, че нивото на годишните въглеродни емисии не се е повишило през последните три години, благодарение на взетите от Китай мерки. Това обаче не е повод за успокоение, съдейки по ужасяващите кадри на замърсен въздух.

От: Reuters


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения