Toyota представи Concept-i – кола с характер

Технологии

В този блог: Toyota показа идеята си за кола и общуване на 2030 г. на CES.

Обикновено буквичката i предшества имена на всякакви продукти и услуги, но в Toyota са решили да я поставят накрая и в резултат се е получило простичкото Concept-i...

В крак с вълната в момента, показаният на стартиралото днес в Лас Вегас Шоу за потребителска електроника Concept-i е зареден с интерфейс управляван от изкуствен интелект наречен Yui, чиято функция е да разпознава настроението и емоциите на шофьора/пътника и да се напасва към тях. Нещо като електронен компаньон в тон.

Под вълната в момента имаме предвид тази за представяне на подобни концепции. Иначе, Concept-i е футуристичната визия на Toyota за шофиране/возене/общуване през 2030 г. Според Ян Картабиано от ателието за усъвършенстван дизайн на компанията в Калифорния, "Предизвикателството е как да направим една футуристична кола все така забавна за шофиране, като в същото време да предлага нов нов начин за общуване между шофьора и колата и да разпали отново любовта към колите."

Изглежда в Toyota имат наблюдения, че любовта към колата като цяло зачезва или може да стане така в следващите години. Решението им е да я върнат е в "Предложение за едно бъдеще на технология с душа. Не искаме да направим просто една студена, бездушна машина."

Малко е странно, защото в Toyota са известени с това, че правят точно такива бездушни машини, но ето че имат желание да се променят.

Има и още странни (за сегашните ни представи) неща. При влизане в колата Yui те посреща като пулсиращо кълбо върху централната конзола откъдето се издига, за да посрещне ръката ти. След това обикаля интериора, прави различни предупреждения и предложения и комуникира с други коли и пешеходци. Мигачът пък (на)мига закачливо, преди на мястото на сегашната радиаторна решетка да видиш едно приятно "Благодаря ти!"

Отвън дизайнерите са търсили също вдъхновяващи решения, с подвижни панели комбиниращи някои от типичните сега части на автомобила. И с цялото това ежедневно предозиране с информация, целта им е да направят обратното – по време на CES да запалят отново автомобината искра с една интригуваща, топла, семпла и универсална визия за бъдещето.

Ето да прецениш дали успяват:

От: Auto blog


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения