GM гласи такси електричка без волан и педали от 2019 г. (видео)

Технологии

В този блог: Автопроизводителят изисква от регулаторите 16 промени в настоящите правила за безопасност на колите.

General Motors пусна снимки от интериора на изцяло автономен такси електромобил, за който се опитва да вземе разрешения от регулаторните органи в САЩ...

Колата без педали и волан е съвместен продукт с компанията Cruise, която GM закупи по-рано. Плановете на GM са с такава електричка да заформи първата си досега флота от автономни споделени коли по някое време през 2019 г.

Освен че няма волан и педали, колата има и други "белези" на возило без шофьор, като автоматично отварящи се врати. Последното не е новост, но според GM тази функция ще спомогне допълнително моделът да е пригоден и за хора с увреждания.

На английски електромобилите са известни като EV, но General Motors е подала петиция за безопасност към транспортното министерство на щатите за AV, което означава Autonomous Vehicle. Наричат го Cruise AV – "първото готово за производство превозно средство, разработено от нулата да функционира изцяло самостоятелно и абсолютно безопасно, без шофьор, волан, педали и ръчен контрол".

Ето елементите на системата:

tehnologia-gm-cruise-av-avtonomen-elektromobil

Според Reuters, GM е поискала от Националната администрация за управление на магистралния трафик на САЩ да позволи 16 корекции в настоящите правила за безопасност на превозните средства, като например промяна на местоположението на лявата предна въздушна възглавница, която обикновено е във волана. Иначе казано левият преден еърбег да не е там, а например в таблото, като десния.

Ако и след като получи федерално разрешение, GM ще трябва да изиска и одобрения от отделните щати. Хора от компанията казват, че 7 щата вече са позволили исканите от автопроизводителя промени.

Логично е да смятаме, че като за начало такива коли биха били пуснати в движение най-вече в много добре картографирани населени места. Ще е нужно и достатъчно силно търсене за тях, за да се оправдаят множеството необходими инвестиции.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума