Tesla придобива производителя на суперкондензатори Maxwell

Технологии

В този блог: С експерти по суперкондензатори под ръка Tesla показва определена посока на развитие.

В електромобилните среди често се обсъжда темата със суперкондензаторите и възможностите за по-задълбоченото им използване в електрическите коли. Моделите на Tesla са изключително бързи и с придобиването на Maxwell компанията ще може да добави още повече динамика.

Транзакцията е на стойност над $200 милиона изцяло в акции, потвърдена е и от двете страни и е интересен ход на развитие за Maxwell, която е най-известна като производител на суперкондензатори и отскоро говори за технологиите за сухи електроди при батериите.

Миналата седмица акциите на Maxwell се търгуваха по малко над $3.00 за брой за обща стойност на компанията около $140 милиона. По силата на сделката, Tesla купува акциите по $4.75 за брой, което вдига общата стойност до над $200 милиона.

Maxwell е базирана в Сан Диего и в нея работят около 380 служители, като за потенциално стратегическо партньорство с по-голям партньор се говореше от месеци, най-вече заради технологията за сухи електроди на компанията.

Интересното е, че първоначално след като се е преместил в Калифорния, Елон Мъск е планирал да вземе докторска степен за суперкондензатори, но се е пренасочил към създаването на интернет компания. Знаем историята и че това е било правилното решение донесло му много пари в онези години, но ето че сега компанията му купува специализиран производител на суперкондензатори.

За Tesla има доста добри причини да придобие Maxwell, която твърди, че нейните сухи електроди позволяват енергийна плътност над 300 Wh/kg в демонстрационни клетки, както и че има реална възможност за постигане на над 500 Wh/kg.

Само по себе си това би довело до значително подобрение спрямо настоящите клетки, които Tesla използва, увеличавайки пробега или намалявайки теглото на цялата батерия, но още по-голямата полза е в това, че според Maxwell тези нови електроди ще доведат до 10-20% понижение на разходите в производствения процес спрямо използването на течни електроди, като същевременно животът на батерията се удължава двойно.

В Tesla често казват, че следят всички възможни технологични развития при батериите и използват най-доброто за момента. Също така често се появяват твърдения като тези на Maxwell, които не могат да бъдат проверени или приложено, но за да се съгласи да похарчи $200 милиона за Maxwell, макар и в акции, екипът на Tesla явно ги намира за достоверни.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения