Тест: Ще издържи ли електромобил на темпото на такси?

Технологии
В този блог: Започва тест на 130 таксита и бусове като виртуални електромобили в Мюнхен.

За този проект научихме по време на eCarTec Мюнхен през октомври 2013, а сега вече има готовност за старт. Екип от мюнхенския университет (TUM) е създал софтуерно приложение, инсталирано на 130 смартфона, които вече са монтирани в таксита и бусове в града. Целта е да се проследява движението и да се записват данни на ДВГ превозните средства, а софуерът на телефона да показва как би се справил електромобил при същите условия...

Името на проекта е "Virtual Electromobility among taxis and commercial vehicles in Munich" (VEM), но ето че докато Renault/Nissan, например, вече три години продават електромобили, германците са все още на тестова фаза. Проучват всичко до най-малката подробност и със сигурност наблюдават много внимателно как се справя конкуренцията. Това пък им дава супер ценна допълнителна информация за развитието на електромобилните технологии и потребителските реакции към тях.

Приложението, което са направили в TUM, симулира работата на електромобил на всеки от смарт телефоните. Прилича ни на BMW i приложението, което имаме инсталирано на нашите телефони – то прави подобна симулация. Казваме подобна, защото още не знаем точна как ще работи това на TUM. Имаме личен контакт в университета и ще поискаме повече подробности.

Това, което знаем засега е, че телефоните ще записват точното местоположение на превозните средства чрез GPS, както и поведението на шофьорите – как ускоряват, как намаляват, спират и завиват. С помощта на събраните данни приложението ще изчислява разхода на енергия за предварително конфигуриран електромобил и ще показва нивото на заряд в батерията на виртуалния.

Интересно ни е колко достоверни ще са тези симулации, но ще има начин това да се проверява. Ще го правят като паралелно използват реални електромобили. Само не знаем дали те ще са като "опашка" на виртуалните :).

Но едва ли, предвид стабилните разстояния, които таксита и бусове изминават дневно. А точно тези разстояния са вероятно най-голямото предизвикателство. По тази причина данните ще се използват за нещо много важно – определяне на най-подходящите места за монтиране на зарядни станции по различните маршрути.

Струва ни се много добре да се проверяват така детайлно и предварително нещата – избягват се много потенциални грешки и разходи. Ще подпитаме дали няма как да се сдобием с приложението или пък дали ще го пуснат за масова употреба по-натам.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения