От Volvo електро автобуси, от ABB бързи зарядни станции

Технологии
В този блог: Нови Volvo хибридни и електрически автобуси с бързо зареждане от ABB тръгват в Европа от 2015 г.

Volvo Buses и швейцарската инженерна група ABB са подписали партньорско споразумение за автоматично зареждане на хибридни и изцяло електрически Volvo автобуси, с което двете компании ще могат да доставят завършени електробусни системи на градове...

Името на този блог е eCars.bg, но ние се интересуваме живо и от големите електромобили. Ето, сега, след като ремонтът на трамвайната линия по бул. България в София приключи, на мястото на движещите се на магия и невероятно замърсяващи и шумни стари дизелови автобуси се движат нови модерни бързи и тихи трамваи. Заслужаваме това и е чудесно да го имаме. С новите тролеи и първия електробус градският ни транспорт става много по-желан избор. Нека това обхване цяла България.

Както се вижда и от заглавието, по споразумението Volvo Buses ще осигурява хибридни и електро автобуси, а пък ABB ще добавя стандартизирани решения за бързо зареждане за електрически превозни средства.

В това "стандартизирани" обаче има известно предизвикателство, защото партньорството включва и работа по стандартизиране на автоматичното е-бус зареждане. Това може да включва комуникационен протокол между инфраструктурните зарядни решения и електрическите автобуси, електрически интерфейс, както и спецификация на автоматичната свързваща система (ACS).

Въпросната система обикновено е под формата на пантограф на покрива на електробуса, който на местата за зареждане се издига за контакт със зарядното устройство. Уникален вариант на тази технология вече работи в София, където по линията на тролей 11 се движи първият по рода си електробус с ултракондензатори в Европа.

Първият съвместен проект е с хибридни Volvo автобуси в обществения транспорт на Люксембург, където се очаква 12 автобуса да заработят от 2015 г. Самият хибриден автобус, който намалява консумацията на енергия с 60% спрямо конвенционален дизелов автобус, ще бъде демонстриран на IAA изложението в Хановер през септември. Изцяло електрическата версия пък тръгва пробно от юни 2015 г. в шведския град Готенбург.

Интересното е, че вероятно не знаеш, но от 2009 г. насам в 21 държави вече се движат 1,600 Volvo хибридни автобусa, а другото интересно е как ги зареждат с ток. Това става само за 6 минути на крайните зарядни точки, а на ток хибридният автобус може да измине до 7 километра. За малко повече (7 минути) се зарежда и софийският ултракондензаторен автобус, който с един заряд може да измине целия маршрут от малко над 20 км, но засега се тества с междинно зареждане на Сточна гара.

И тук се получава нещо малко странно за нас – електрическият автобус на Volvo се зарежда също за 6 минути на крайната спирка, като след това покрива на 100% маршрута, което означава, че технологията на ABB е изключително мощна, за да доставя нужния заряд в батерията за толкова кратко време. От 2010 г. насам ABB е доставила над 1,500 DC бързи зарядни станции за пътнически електромобили, с национални мрежи в Холандия, Естония и Дания.

От: Electric Cars Report

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума