Opbrid представя – супер бързо зареждане и на тежкотоварни камиони

Технологии
В този блог: Супер бързо зареждане на камиони с 650 кВ мощност позволява 24-часов оперативен цикъл.

Базираната в Испания Opbrid, създател на ултра бързата пантографна система за зареждане на автобуси Opbrid Busbaar V3, представя Opbrid Trukbaar за камиони на изложението IAA 2014 от 25 септември. Системата за автоматично бързо зареждане на тежкотоварни камиони е нещо, което ни изненадва...

Причината е, че за да е приложима такава система, очевидно трябва да има тежки камиони задвижвани поне отчасти на ток, а такива засега са дори кът и на експериментално ниво. Електро камиони на пазара има, като тези на Smith Electric, но компанията не прави тежкотоварни версии (макс. 7.4 т. товароносимост).

В Opbrid обаче се подготвят за такова развитие на нещата и Trukbaar (както и Busbaar) V3 е разработена за ултра мощно DC зареждане с 4 контакта до 650 кВ (говорим за 625А!). Това е почти пет пъти повече от супер мощните зарядни на Tesla Motors, но идва от надежден източник – железниците. Партньорът доставчик на тази мощност е швейцарската Furrer+Frey, компания с над 90 години опит в преноса на високи мощности за захранване на локомотиви.

Според Opbrid, с така осигурената мощност е възможна 24-часова оперативна дейност със супер кратки спирания за презареждане. И двете системи са 100% съвместими и могат да се използват за зареждане и на общински возила като тези за сметосъбиране, за доставки или улично почистване. Единственото, което засега ни убягва е дали става дума за зареждане на батерии или ултракондензатори.

Технически, системата е разположена високо (4.5 м), за да може когато не се използва под нея да преминават високи транспортни средства, като автобусите от градския транспорт.

Дизайнът на системата ни допада, защото позволява лесна интеграция в градска среда – с прибран под защитената от вода горна част пантограф, изглежда достатъчно дискретно. Има и възможност за монтиране на изолиращ капак на покрива на камиона – изглежда са помислили за всичко.

От: Green Car Congress

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения