За първи път дишащи соларни панели в комплект с евтина батерия

Технологии
В този блог: Евтина батерия вградена в соларен панел запазва близо 100% електрони.

Интегрирайки функцията на соларен панел, който улавя светлина и я превръща в енергия, с евтина батерия, съхраняваща тази енергия в едно хибридно устройство, изследователи успешно създадоха първата в света според тях соларна енергийна батерия...

Цените на соларната енергия продължават да спадат, но според учените създатели на технологията, с нейното внедряване те ще слязат с още 25 процента надолу.

Ключовото в тази новаторска разработка е решетест соларен панел, който позволява на въздуха да влиза в интегрираната батерия, след което специален процес за пренос на електрони между соларния панел и електрода на батерията върши останалата работа.

Вътре в устройството, светлината и въздуха правят възможни различните етапи на химическите реакции зареждащи батерията.

Юинг У, професор по химия и биохимия от Университета в Охайо казва, че "Уникалното в технологията е да се използва соларен панел за улавяне на светлина и след това тя да се съхранява веднага в евтина батерия. Ние интегрирахме и двете функции в едно устройство, с което намаляваме цената".

solarna_bateria_reshetka

Това изобретение решава също един стар проблем с ефикасността на соларната енергия, като елиминира загубите на електричество, които обикновено се получават, когато електроните трябва да преминават от соларна клетка до външна батерия. Обикновено, само 80% от електроните от соларна клетка стигат до батерията.

"С този нов дизайн, светлината се преобразува в електрони вътре в батерията, така че близо 100 процента от електроните се запазват," допълват изследователите.

Проучването им е публикувано в списание Nature Communications и ни напомня за скорошния блог "Пак ще се срещнем след 10 години...", в който човекът начело на SolarCity (и братовчед на Елон Мъск) казва, че до 10 години всяка соларна инсталация излизаща от фабриката ще е в комплект с Tesla батерия.

Технологиите се усъвършенстват много бързо и тази е поредната, която ни приближава към тенденция, която обсъждахме в друг блог, че комбинацията домашни соларни панели и батерия, в големи мащаби (на много домове) ще започне полека да обезсмисля големите електроцентрали.

От: evwind.es

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения