Tesla Model S 'зареждане' за минута и половина до края на годината

Технологии
В този блог: Още през 2014 г. Tesla отваря първа станция за бърза смяна на батерии в САЩ.

Този път не е туийт, а прихващане на думи – според Automotive News, Елон Мъск е казал, че "в следващите два месеца Tesla планира да открие първата станция за смяна на батерии между Лос Анджелис и Сан Франциско." Това променя много нещата – "зареждането" на Model S ще става само за минута и половина...

Въпросът беше по-скоро не дали, а кога това ще се случи, след като през юни 2013 г. Tesla демонстрира своята супер бърза технология за смяна на батерии (виж видеото накрая). Става дума за автоматизирана система, която изважда изтощената батерия от колата ти и на нейно място поставя заредена, след което можеш да потеглиш веднага. Всичко става за 90 секунди – по-бързо отколкото да заредиш (по-голям) резервоар с гориво. Всъщност, два пъти по-бързо.

Точно такава беше демонстрацията – зареждане на Audi A8 с гориво срещу смяна на батерия на Model S. Батерията беше монтирана по-бързо от вливане на горивото в резервоара и това естествено предизвика предизвика фурор у публиката.

Много е бързо и удобно, но предполагаме, че отнема повече време на Tesla да стартира с тази нова технология по две причини. Първо, компанията е прекалено натоварена с други текущи задачи като пускането на Model S P85D, подготовката за производство на Model X и супер интензивното разрастване на Supercharger зарядната мрежа.

Второто е управлението на батериите и по-скоро на тяхното движение в мрежата. Въпросът е дали собствеността се запазва или не? Ето какво имаме предвид: минаваш през станцията, сменят ти батерията с пълна и по-късно, когато минеш отново, ти връщат обратно твоята. Другият вариант е да си останеш с подменената. Тогава възниква въпросът как Tesla проверява батериите. Ако твоята е по-стара или с малко по-нисък от първоначалния капацитет, да получиш по-нова е добре за теб. Някой  друг обаче  може да получи твоята, която е с малко по-слаби показатели (или обратно).

Но в Tesla няма как да не работят по изчистването на тези въпроси и след като вече сме само на макс. два месеца от опцията смяна на батерии, ще разберем отговорите сравнително скоро.

Ето демо видеото със смяната на батерия за 90 секунди. С една добавка – за времето на зареждане на резервоара с гориво Tesla смени батериите на два електромобила един след друг!

{youtube}H5V0vL3nnHY{/youtube}

От: Autoblog Green

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения