Хитро – след електромобилите Мъск подхваща и мини сателити

Технологии
В този блог: Идеята на човека начело на Tesla Motors е да осигури евтин интернет навсякъде по света, където няма връзка.

В понеделник Мъск пусна едно от своите обикновено предизвикващи много шум и емоции съобщения в Twitter. Въпросното гласеше: "SpaceX е все още в начален етап на разработка на усъвършенствани микро-сателити в големи формации. Изявление до 2-3 месеца." Не е особено свързано с електромобилите, но само на пръв поглед – ако караш някоя от електро колите на Tesla в отдалечена зона без интернет, с нея няма да има връзка...

Хитро – планът е да бъдат пуснати до 700 малки сателита (с тегло 120 кг всеки), които да осигуряват "свободен достъп до интернет на много ниска цена" до части на света където изграждането на интернет инфраструктура е прекалено скъпо. Статистиката показва, че сега около 3 милиарда души по света нямат достъп до интернет.

Според Forbes основаната от Мъск SpaceX ще си сътрудничи за новата идея с Грейг Уайлър от WorldVu Satellites, който създаде компанията за високо скоростен интернет O3b Networks. O3b има осем сателита в орбита и още четири почти готови за изстрелване.

Но Уайлър напусна O3b и след създаването на WorldVu очевидно е привлякъл вниманието на Мъск за реализиране на новата технология. Има една подробност, обаче – WorldVu контролира честотния спектър необходим за създаване на сателитна облак система до края на десетилетието. Това означава, че Мъск и Уайлър трябва да действат бързо, преди контролът върху тези честоти да изтече.

С идеята за тези (при това цели 700) мини сателити може да станем свидетели на нов начин за разпространение на програми през интернет, а това едва ли ще е по вкуса на интернет доставчиците. Както и с авто дилърите в щатите в борбата им срещу директния модел за продажби на Tesla, Мъск може да срещне отпора на утвърдените интернет компании.

И не на последно място – с осигурена от SpaceX интернет връзка на места където такава няма, Tesla ще може да обслужва и контролира дистанционно движещи се там електромобили на компанията. Те станаха май прекалено много "с един удар два заека" попаденията на Мъск и може да го сравняват със Стийв Джобс, но за нас приносът на Мъск вече става много по-голям, а той изглежда тепърва се развихря.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения