Print this page
Петък, 07 Януари 2011 14:22

Електрически Ford Focus

От
Ford Focus Electric

Изцяло електрическата версия на Ford Focus е подготвена да се появи на пазара в 19 държави в края на 2011г. С пробег от 160 км, по-бързо зареждане, възможност за течно охлаждане на батерията и още много интересни характеристики, хечбекът с 5 врати ще е доста привлекателен електромобил. Безшумната работа на електромотора, отличната ефективност, високата степен на интернет свързаност и изключително ниските оперативни разходи за километър пробег са характерни и за други електромобили, но ето с какво Focus превъзхожда прекия си конкурент в сегмента - Leaf на Nissan:

  • по-висока скорост на бордовото зарядно устройство (6.6 кВт), която позволява да се зарежда от стандартното домашно захранване два пъти по-бързо, спрямо първото поколение Leaf;
  • около 50 км допълнителен пробег на час зареждане;
  • активното течно охлаждане и загряване на батерията позволява стабилна работа в широк температурен диапазон и поддържане на по-ниска работна температура;
  • габаритите и разположението на централната конзола-дисплей, дават достъп до всякаква информация, включително състояние на батерията и оставащ пробег.

Съпоставянето с хибридна кола - например с Chevy Volt, е доста по-сложно, въпреки че и двата типа коли използват Plug-in технологията. Все пак, за сравнение, хибридът Volt (както и изцяло електрическият Leaf) има бордово зарядно устройство от 3.3 кВт, което означава отново два пъти повече време за зареждане. Моделът на Chevrolet обаче е хибриден и от неговата батерия не се изисква толкова голяма ефективност.

В официално съобщение, от Ford обявиха фирмите-подизпълнители, които ще продават (Best Buy) и инсталират (Geek Squad) зарядните станции за Focus. Стойността на процедурите ще е около $1500 (2.000 лв).

fordfocuselectric1 fordfocuselectric2 fordfocuselectric3 fordfocuselectric4

Постигнатото в купето и по-точно по отношение на интерфейса за водача е наистина забележително. Според някои експерти, технологичните разработки "MyFordTouch" и "SmartGauge" поставят Ford на светлинни години пред конкуренцията, що се касае до този вид услуги. За електрическия Focus подобренията са значителни, като дори е възможно да се персонализира екрана, според нуждите ви за пътувания ежедневно, за седмица или за месец напред.

Системата дава и "полезни съвети" - оптимизиране на регенеративното спиране (зареждане на батерията, посредством използването на спирачката - бел.ред.); ускоряване без излишен разход на енергия; инфраструктура на презареждащи станции и др.

Освен тези осезаеми разлики между електрическия Focus и конкурентните му електромобили, от производителя твърдят, че Focus има по-добро поведение на пътя.

"Повече от всеки друг електромобил на пазара, Focus Electric запази динамиката и качеството на управление на традиционните автомобили", заявява С. Маракби, директор на програмата за електрификация във Ford. "Той споделя много от характеристиките на бензиновия си събрат, давайки обаче друга ефективност и уникално усещане при шофиране"/p>

За ценообразуването на модела не е ставало дума, а това повече от всичко друго ще определи позицията му на пазара. Електромобилът на Ford изглежда конкурентноспособен и подобно на истински състезател, с появата си може да накара някои от феновете на Leaf да се замислят, а може би дори да се откажат от направена предварителна поръчка за Nissan.

Източник: Plugincars.com
Прочетено 1957 пъти Последна корекция Неделя, 29 Декември 2013 00:00
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.