Неделя, 10 Април 2011 23:45

Opel Ampera – заявка за лидерство в сегмента

От
Opel Ampera

Още с представянето си на автоизложението Женева 2011, електромобилът с удължен пробег (EREV) Ampera от Opel показа, че е отлично подготвен модел, способен да задоволи и най-претенциозните изисквания на клиентите си.

Замислен първоначално като електромобил и в последствие с добавен бензинов двигател, моделът има повече от 1.000 заявили и очакващи го фена. Може би определението не е точно, като се има предвид, че поне половината са корпоративни клиенти, но наистина популярността на модела расте лавинообразно. Обявената единна цена за Европа е 42.900 евро ( около 83.600 лева ), макар че от Острова идват данни за 28.995 паунда ( което е малко над 64.000 лева ) и при това 5.000 паунда ( 11.100 лв ) се поемат от държавата - за стимулация на покупката на автомобил с нулеви или минимални вредни емисии.

Бензиновият двигател е четири-цилиндров, 1400-кубиков, задвижва предните колела на Ampera. В комбинацията с електромотора се осигуравя мощност от 150 к.с. за максимална скорост от 160 км/ч, а батерията се зарежда за около 4 часа. Самата тя е литиево-йонна и е с капацитет 16 кВтч. Четирите режима на работа - градски, стандартен, спортен и планински - гарантират добро поведение на колата при всякакви условия, като бензиновият двигател е  по-скоро с допълваща функция, но също така и обезпечаваща - с него си гарантирате достигане до зарядната станция или дома си. Това е в случай че пробегът не е добре изчислен от водача и батерията се изчерпи, но и тук притесненията са неоснователни до голяма степен.

Освен страхотната визия, от GM са се погрижили и за отличен интериор - модерно оборудване, сензитивни екрани, комфорт за пътниците и водача. Ниската линия на страничните стъкла, изящно-агресивната аеродинамична линия, съчетани с луксозно и комфортно вътрешно окомплектоване, са допълнително изкушение към бъдещия клиент. Дори можем да кажем, че Ampera е доста по-красив от американския си близнак Chevy Volt (макар на практика моделите да са идентични, все пак - детайлните различия са в европейска полза).

Заявката за лидерство е дадена. Модерен, практичен, луксозен, че и екологично чист! Останете на линия - заедно ще следим за появата на Opel Ampera на българския пазар и за представянето му по нашите пътища.

Прочетено 2444 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:44
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.