Print this page
Вторник, 12 Април 2011 20:38

Кой създаде първата електрическа кола?

От
Електрическа кола от 19 век

Автомобилът е едно от изобретенията, създадено едновременно от различни изобретатели. Първата "карета без коне", както тези превозни средства са били известни през 18 и 19 век, се е движела с пара – високотехнологично решение за онзи период. Идеята да се създаде карета, която се движи с електричество, е на шотландския изобретател Робърт Андерсън, който конструирал карета с батерия някъде между 1832 и 1839 година. Батериите не са били презареждащи се, а изобретението на Андерсън не оставило сериозни следи в историята на автомобилите...

Първата електрическа кола с търговски успех се появила едва 50 години по-късно – французинът Густав Труве представил първата електрическа триколка на Международното изложение за електричество в Париж през 1881 година. Но първата електрическа кола, която е автомобил в днешния смисъл на думата, е изобретена от американеца Уилям Морисън от ДеМойн, Айова, който представил своето превозно средство в началото на 90-те години на 19 век. То можело да вози 6 човека и се движело с цели 22,5км/ч, въпреки че според някои източници достигало до 32 км/ч. Във времената, когато конете са основно персонално транспортно средство, тази скорост е считана за относително висока. Морисън се интересувал основно от разработване на батериите, а неговата електрическа кола се движела с комплект от 24 презареждащи се клетки. За съжаление било необходимо те да се презареждат на всеки 80,5 км, което силно ограничило приложението на този автомобил като практично транспортно средство. Въпреки това, Морисън с основание може да се смята за изобретател на електрическата кола. Всъщност, през следващите няколко десетилетия на пазара се появяват изненадващ брой електрически коли. През този период те се конкурират за вниманието на купувачите с автомобилите, задвижвани с пара /най-известният от които е на Стенли Стиймър/ и такива, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Електрическите били най-популярни от трите вида до около 1914 година, когато автомобилите с двигател с вътрешно горене, които можели да изминават сравнително дълго разстояние с едно зареждане, станали достъпни и като цена, благодарение на Хенри Форд и неговата поточна линия. В сянката на Ford T, електрическите коли потънали в забвение за почни цял век.

Сега те се завръщат отново. Подобрените батерии и усъвършенстваните методи за презареждане ги направиха отново конкурентни на автомобилите, задвижвани с горива, които замърсяват атмосферата и изгарят намаляващите запаси от изкопаеми горива. В края на краищата, може да се окаже, че изобретатели като Робърт Андерсън и Уилям Морисън са направили сериозен принос към развитието на транспорта, точно като Хенри Форд.

Източник: planetgreen.com
Прочетено 5645 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:41
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.