Четвъртък, 21 Април 2011 17:01

Volvo и SAIC ще правят електрически и хибридни автобуси

От
Volvo electric bus

Volvo Buses iи китайската SAIC Motors създадоха ново смесено дружество за производство на задвижващи системи за електрически и хибридни автобуси. Собствеността в новата компания ще бъде разпределена с 60% за SAIC и 40% за Volvo, а дейността й ще се концентрира върху асемблиране на нови енергийни задвижващи системи и съответни превозни средства, както и върху разработка на прототипи и тестове на нови системи за задвижване.

Volvo ще инвестира около $6.1 милиона, а SAIC $9.2 милиона в новата компания, която ще се нарича Shanghai Green Bus Drive System Co. със седалище Шанхай, Китай. През изминалите 10 години Volvo и SAIC ръководеха успешно съвместната Sunwin Bus, която е един от най-големите производители на градски автобуси в Китай.

След получаване на одобрение от съответните правителствени органи, ще бъде изграден завод с прилежащи офиси за Shanghai Green Bus Drive System Co, който трябва да започне да функционира на пълна мощност в четвъртото тримесечие на 2011.

Ускорявайки развитието на стратегически новата авто индустрия е топ приоритет за китайското правителство, което иска да развие ефективно сектора. Целта е да се създаде индустриална верига от задвижвани с нова енергия превозни средства и да се построят индустриални бази в множество големи китайски градове, включително Шанхай.

Китайските компании вече разработват модерни технологии за автобуси, задвижвани с алтернативна енергия. World Expo в Шанхай успешно демонстрира работното приложение на такива превозни средства в глобален мащаб, с над 1,000 прототипа, задвижвани с нова енергия (електрически, хибридни и с горивни клетки). Sunwin Bus е доставила общо 332 автобуса с нова енергия.

Целта на SAIC Motors е да увеличи употребата на електрически превозни средства и по-късно на задвижваните с горивни клетки, докато в същото време подкрепя тяхната индустриализацията.

Volvo Buses започна серийно производство на своите Volvo 7700 и Volvo B5L хубридни автобуси с две палуби. Компанията вече е получила заявки от глобални оператори на автобуси.

Една от основните дейности на SAIC е да подкрепя и развива използването на автобуси с нова енергия в целта си да бъде водещ производител на вътрешния китайски пазар и да търси реализация на продукцията си извън страната. Volvo се посвещава на заемането на лидерска позиция в развитието на пазари за автобуси с нова енергия по целия свят.

За да реализират тези цели в партньорство, компаниите създават новото сдружение в Китай. Новата компания ще играе ролята на двигател за индустриализацията на автобусите с нова енергия.

Източник: greencarcongress.com

Прочетено 1210 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:24
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.