Print this page
Вторник, 26 Април 2011 09:30

Duno: изумително 'зелена' комбинация между колело и кола

От

Какво, ако се окаже, че има интригуваща концепция, която съвместява предимствата на кола и велосипед? За някои може да изглежда революционно, докато за други сигурно е причудливо. Истината е, че това не е толкова отдалечено, защото дизайнерът Бен Херон вече е разработил такава идея под формата на своя уникален DUNO концепт, който според думите на самия дизайнер е отчасти електрическа кола, отчасти моноцикъл!

Всичко за това малко превозно средство е планирано в детайли, като се започне от енергийно ефективния и нискоемисионен режим на задвижване, до гъвкаво приспособимите функции на колата за оптимален комфорт. Предназначена за хората в града, това, което я отличава са двата й демонтируеми моноцикъла, които реално заместват задните колела.

Като цяло колата има компактна форма, което я прави лесна за придвижване из задръстените градски улици и спестяваща много "паркинг нерви". И когато ситуацията стане още по-лоша, може просто да отделите електрическите моноцикли и да се "плъзнете" към работата. Дизайнерът дори е предвидил пълна система, с която колите могат да се зареждат с компонент разположен отдолу, инсталиран на парко места.

Изцяло електрическата кола ще разполага с мотор с мощност 80 конски сили и пробег от 100 км с едно зареждане на батерията. Компактността е силно подчертана от системата за вертикално отваряне на вратите. В допълнение, колата ще разполага и с "обръщащ" се интериор (с възможност да се избира между ляво и дясно задвижване) и вътрешни индикатори във вратите и колелата. Колкото до моноцикъла, той ще включва система за презареждане, която ще се захранва от въртенето на педалите. Допълнително предимство ще е малкото пространство, нужно за съхранението на Duno. Така че, ако искате да изглеждате необичайно 'зелени', това е начинът да го направите.

Източник: DaPortfolio

Прочетено 3253 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:13
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.