Вторник, 26 Април 2011 17:00

Студентско соларно-електрическо Audi TT - за всеки

От
Соларно-електрическо Audi TT

Кой казва, че студентите са безполезни лентяи? Не и ние, това е сигурно, особено когато времето за пиене на бира и висене по заведения се превръща в конвертиране на Audi TT в соларно-електрически хибрид...

Група студенти от Georgia Tech в Атланта, наречени "Слънчевите якета", са създали това електрическо Audi TT, задвижвано и от слънчева енергия. Колата разполага със зарядно устройство и две батерии, които се захранват от слънчеви панели, поставени на колата, подготвена за участие в World Solar Challenge.

Та, нашите "слънчеви студенти" представиха колата си на Buckhead Eco-Collection, за покажат демонстрират нейната функционалност.

Електрическото Audi е оборудвано с две батерии, едната от които се зареждат чрез соларни панели. Тази батерия се грижи за работата на спирачките, електрическите стъкла и кормилната уредба. Другата батерия (120В) задвижва мотора на колата и може да се зарежда от всеки контакт за преход до 115 км между зарежданията. "Соларните якета" планират добавянето на литиево-йонна батерия, която ще удължи пробега на колата до 230 км.

World Solar Challenge, което стартира през далечната 1987, противопоставя соларно захранвани коли в състезания на хиляди километри за развиване на технологиите при соларните и електрическите коли. Състезанието среща световните топ инженерни училища и тази година ще е по-горещо от всякога. Тази година шестдневната гонка ще се състои през октомври - от Дарвин до Аделаида. Има информация, че над 50 студенти работят по своите училищни проекти, за да участват в състезанието.

Соларното студентско Audi TT изглежда като една многообещаваща разработка, но идеята за захранвани от слънцето спирачки, които може да откажат при кофти време, не ни допада особено. Така че, ако в някои отношения колата е за всеки, това едва ли е от тях...

eCars.bg

Прочетено 7098 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:12
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.