Print this page
Събота, 30 Април 2011 21:34

Електромобили от три класа в първото рали в сегмента

От

Състезанието за електромобили EV Cup обяви програмата за първия си сезон.

Това ще са първите в света състезания изключително за електромобили. Има три състезателни класа: City EV /градски електромобили/, Sports EV /спортни електромобили/ и Prototype EV /прототипи/. Във всеки клас ще участват различни коли.

City EV Cup Edition на Think ще се състезава в клас „Градски електромобили”. Захранва се от електрически двигател с 50 к.с. и има максимална скорост от 136 км/час.
iRacer на Westfield ще се състезава в спортния клас. Той се задвижва от два електро мотора, които произвеждат комбинирано 260 к.с. Двигателите ускоряват от 0 до 100 км/ч за по-малко от пет секунди, а максималната скорост на колата е над 185км/ч. Пробегът е 48 км, за зареждане са необходими от 2 до 3 часа.
Класът на прототипите ще включва електрически превозни средства, които все още не са в производство. За разлика от другите две категории, тук състезанието ще бъде за време.

Седемте серии състезания ще направят своя дебют на 6 август на пистата Silverstone в Англия. Ще има кръгове и на Circuit Zolder в Белгия и Mazda Raceway Laguna Seca в Калифорния.

„Много се вълнуваме за състезанията, които сме организирали тази година", сподели Силвен Филипи, един от основателите на EV Cup ."Възможността да включим още две състезания в Калифорния ни води право към целта, към която сме  се насочени. Стартирахме EV Cup през януари и фактът, че осигурихме седем кръга за една година е знак, че светът е готов за състезания с електромобили."

Източник: autoweek.com ; eCars.bg

Прочетено 1029 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:57
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.