Понеделник, 02 Май 2011 15:50

Burton Electric Roadster на базата на Citroen 2CV

От
Burton Electric Roadster

Не отричаме, че електроколите все още има с какво да гонят днешните масови автомобили, особено в направления като пробег, цена сервиз, инфраструктура и други подобни, но пък и не е като няма прогрес и подобрение. Едно от най-любимите хобита е тунинговането и въобще спортните коли като цяло и в тази посока "електрическата конкуренция" определено не спи. Доказателство? Представяме ви Burton electric Roadster!

Изграден върху шасито на легендарния Citroen 2CV, Burton Electric Roadster прилича досущ на бензиновия Burton, но с една съществена разлика: електро задвижване. Според своя производител, Burton Electric е "най-устойчивият спортен автомобил в света" и тежи едва 609 кг...

Електрическият роудстър е оборудван с 16 кВтч литиево-желязо-фосфатна батерия и има 25 кВт електромотор. Пробегът на е-роудстъра е 140 километра, а максималната скорост 120 км/ч.

Колкото до цената за "пълнене на резервоара", е, не ви трябва дори калкулатор. При сегашната цена на електроенергията от 12,5 ст/кВтч и 16 кВтч мотор сметката показва 0.74лв... Да, нулата и запетайката не са грешни и да, ако за да заредите сегашната си спортна кола на бензиностанция ще ви трябват 74лв или 174лв (фюю, направо не искам да пиша следващата цифра), с Burton Electric Roadster си осигурявате ретро кабрио кеф за по-малко от левче!!!

Електрическият кит на Burton Electric Roadster
Електрическият кит на Burton Electric Roadster

Стигаме до цената, където твърдението ни за подобряващата се конкурентност на спортните електромобили започва да придобива измерения. Е, €38,000 няма да ви накарат да хукнете с всичка сила да си купувате електрически Burton, но колата е без конкуренция, все пак не е чак толкова скъпа, получавате ретро излъчване с модерни технологии и съвсем не на последно място - чудесната възможност да шофирате спортна кола, която не изхвърля никакви вредни емисии.

Скоро Burton ще предложи електро кит за конвертиране, с който притежателите на Burton коли ще могат сами да си направят Burton Electric. Както при всички коли на марката, електрическата версия може допълнително да се тунингова по вкус, стил и... бюджет!

Burton Electric Roadster в действие

По материали от: Burton

Прочетено 2586 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:53
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.