Print this page
Петък, 06 Май 2011 13:00

С Bombardier PRIMOVE е-автобуси се зареждат и на път

От
Bombardier PRIMOVE система за зареждане

PRIMOVE технологията на Bombardier може да зарежда много бързо батерии или суперкондензатори в тролеи, автобуси, камиони, таксита и дори коли - спрели или в движение. С функция като на трансформатор, електричеството се пренася индуктивно по кабели, разположени под повърхността на пътя до съответната приемаща система, монтирана под пода на превозното средство.

Индукционната бобина под пътя пренася високочестотен променлив заряд, създавайки магнитно поле. Това поле индуцира волтаж в индукционния адаптер под превозното средство. Инвертор конвертира променливия заряд от адаптера в постоянен за зареждане на батериите на автобуси, камиони, коли или високо производителните кондензатори в MITRAC Energy Saver на Bombardier, използван в трамваи и тролеи.

Антената за отчитане на посоката и контрол на сегмента в превозното средство разпознава оборудвано с PRIMOVE превозно средство при преминаване над сегмент и го включва. Зареждането може да започне само когато превозното средство е покрило изцяло сегмента. В противен случай сегментите остават неактивни, заради нуждата от съответствия с изискванията за защита от електромагнитна интерференция. При зареждане, магнитен щит предотвратява електромагнитната интерференция.

PRIMOVE елиминира нуждата от неугледните инсталации с кабели, преминаващи по стълбовете за зареждане отгоре на електрически автобуси в градски зони. Зареждането може да срава при спиране, когато пътниците слизат и се качват, но също така и в движение, което елиминира спиранията и дългото чакане. Една и също инсталация/инфраструктура може да се използва за всички типове превозни средства. Системата работи надеждно дори при изключително лошо време и в условия на снеговалеж, дъжд, заледяване или вода на пътя.

С успешна демонстрация на PRIMOVE технологията с Bombardier трамвай с нисък под в Аугсбуг, Германия, Bombardier тества технологията и с автобус на 125-метрова пътна отсечка в Ломел, Белгия. Компанията планира да направи тестове с коли това лято.

Наскоро Bombardier стартира своята PrimoveCity програма, за да осигури лесно градско придвижване за всички типове електрически превозни средства. Това включва изграждане на нов център за прецизиране във фабриката на Bombardier в Манхайм, Германия. Компанията изгражда специализирано съоръжение за разработки и тестове, което ще бъде отворено през септември тази година. Bombardier не произвежда компоненти, а преотдава лиценза за технологията на други производители.

Прочетено 1455 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:46
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.