Петък, 06 Май 2011 16:00

Франция се оборудва с електрически камиони за боклук

От
Новите електрически камиони за боклук във Франция

Французите се стремят не само да поддържат улиците си чисти, но и "зелени" - следващата седмица в страната ще бъдат представени изцяло електрически превозни средства от ново поколение, които ще събират боклука - чисто и безшумно. Първите облагодетелствани ще са близо 70-те хиляди жители на парижкото предградие Корбевоа, но тенденцията е постепенно да се подмени автопаркът в цялата страна.

Проектът за изцяло електрически боклукчийски камион е на чертожната дъска от три години и е разработван от френската компания за електрически возила PVI, съвместно с SEMAT, които проектират превозни средства за събиране на боклук. Новите електро камиони ще разполагат с мощни, литиево-йонни батерии, които ще осигуряват до осем часа работа без презареждане. Водачът на машината ще следи на екран работата на колегите си, благодарение на изцяло компютъризираната кабина.

"Инженерите ни бяха изправени пред истинско предизвикателство - как да успеят да сведат до минимум електрическата консумация и да се получи крайният резултат - превозното средство, което сега виждаме" - заяви един от директорите на SITA Сирил Фрезине.

SITA е дъщерна фирма на компанията за управление на отпадъците Suez Environnement. В плановете й е да пусне 11 електрически камиона в мрежата до края на годината. След изтичането на пробния период се очаква ел. машините да започната да обслужват цялата страна.

Източник: Inhabitat

Прочетено 4511 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:37
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.