Неделя, 08 Май 2011 13:00

Китай удвоява до 50 гигавата соларната енергия до 2020г.

От
Производство на фотоволтаични панели в Китай

Китай явно е решен да се възползва в максимална степен от слънчевите лъчи, с наскоро обявеното (повече от) удвояване на целите за генериране на слънчева енергия през следващото десетилетие в опит за намаляване на зависимостта от ядрена енергия в светлината на случилото се в атомната електроцентрала Фукушима. Страната си поставя за цел капацитет от 50 гигавата до 2020г. и тази огромна "зелена" стъпка следва да стимулира използването на чисти енергийни източници из цялата страна.

Тези по-високи "слънчеви цели" на Китай са следствие на земетресението, което удари Япония през март и предизвика ядрена криза, която инициира световен дебат за сигурността на ядрената енергия. Националната комисия за развитие и реформи обяви, че Китай си поставя за цел да инсталира достатъчно соларни системи, за постигане на соларен енергиен капацитет от 10 гигавата до 2015г. и 50 гигавата до края на десетилетието. В момента страната разполага с по-малко от гигават слънчева енергия.

Очаква се скоро Китай да публикува петгодишна техническа спецификация, която да заложи поддържащи стандарти за соларно енергийната индустрия. Преминаването към чиста енергия ще помогне и за цялостното оздравяване на страната, която регистрира едни от най-големите замърсявания на въздуха в света след три десетилетия непрекъснат растеж и съпътстващото го замърсяване. Страната очаква инвестиция от няколко десетки милиарда долара, с надеждата до 2020г. 15% от цялата й енергия да се генерира от възобновяеми източници.

[Източник: Physorg]

Прочетено 6398 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:35
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.