Понеделник, 09 Май 2011 10:00

Електрически Volkswagen Caddy – тестове и възможности

От
Volkswagen Elektro-Caddy

Честно казано, звучи малко нереално - Volkswagen все още не предлага електрически модел. Макар че миналия месец в Женева твърдо заяви планове за лидерство в сегмента на електромобилите до 2018г. Ако някоя прохождаща компания направи такова изявление всички биха се изсмели, но едва ли е добра идея да се смеем на Volkswagen. Групата тъкмо обяви рекордни продажби за първото тримесечие на тази година, смята да пусне нов дизелов рекордьор по отношение на разхода на горива и определено си е поставила за задача да работи сериозно в посока електромобили...

Един от тези електромобили ще бъде базиран на скоро очакваната малка Up кола, а другият ще използва платформата на Golf. Вече писахме за електрическия Golf, който в Америка ще се продава като популярната преди и в Европа Jetta, а в допълнение Volkswagen представя товарен модел, отново на базата на Golf, който познавате под името Caddy. В същия сегмент обаче Ford вече предлага електрическа версия на своя Transit Connect, а Renault има сериозни планове за своето електрическо Kangoo. Volkswagen няма как да игнорира факта, че германските пощи вече получиха две електрически Kangoo за тестови цели. Като най-голям автопроизводител на Германия, Volkswagen определено едва ли иска да е на опашката и отвръща с разработване на електрическа версия на своя Caddy. Изненади няма да има. Дизеловото Caddy споделя механиката на Golf и електрическото Caddy няма да прави изключение. Най-голямата разлика е, че е било по-лесно да се конвертира Caddy до електромобил, отколкото Golf, защото Caddy разполага с много по-голямо багажно пространство, с изобилие от място отдолу за скриване на батериите.

Електрически Volkswagen Caddy

Интересното е, че това не използвано максимално ефективно с доста разочароващия пробег от само 110 километра. На този етап обаче не е добре да се правят заключения, защото засега има само две официално произведени електрически Caddy, макар че по тестовите полигони на VW вероятно има и други. А и колата не е влязла в продажба с тези технически данни. Двете e-Caddy са дадени на общината в Хановер, която планира да ги използва за промотиране на електрическата мобилност в столицата на Долна Саксония. Вероятно за целите на тестовата програма не е бил необходим по-голям пробег, а по-интересното е, че всяка от колите разполага с по три 3.3 кВ зарядни устройства. Това предполага възможност за зареждане от различни по мощност източници, но най-добре е на този етап да не се спекулира с възможностите на тези прототипи, които така или иначе не се очертава да еволюират до продукционна версия скоро.

[Източник: Plugincars]

Прочетено 1290 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.