Петък, 13 Май 2011 17:00

Рай за електромобилите в Исландия със супер евтина електроенергия

От
Електрически Mercedes-Benz ML350 конвертиран от AMP

Когато двама изпълнителни директори се ръкуват, зад този момент стоят вероятно хиляди часове работа. Така че е време да поздравим трансатлантическото партньорство на Amp Electric Vehicles, от Синсинати, САЩ и Northern Lights Energy, от Исландия, чиято цел е разпространение на електрически коли по градските улици...

Вчера ви показахме електрифициран Mercedes ML350, първият от планираните 1000 всъдехода, които ще бъдат преобразувани от Amp в САЩ и доставени в Исландия, където Northern Lights Energy са се договорили с 50 от водещите компании да трансформират автопарковете си с електромобили и да стопанисват местни станции за зареждане. Исландия е идеалното място за електрически коли, защото, както посочва главният изпълнителен директор на NLE Гисли Гиласон, електричеството, произведено в страната, богата на геотермални ресурси, струва само три цента за киловатчас.

Населението е само около 319 000 души, две трети от които живеят в столицата Рейкявик. Вероятно при тази концентрация цялата столица може да се обслужва с 10 стратегически разположени мега-станции за зареждане.

"Не е много сложно", казва Гисласон. "Поради много високите мита за внос на автомобили с ДВГ, ще можете да си купите нашия Mercedes на почти същата цена като бензиновата версия." Очаква се федерално решение, което да бъде прието до края на лятото, с което ще се премахне ДДС върху продажбите на електромобили в Исландия.

Цената все обаче е все още висока: превръщането на Mercedes ML в електрически ще струва 13 млн исландски крони - доста над 100,000 долара.

Преди да конвертират Mercedes-Benz за Исландия, Amp са работили върху преустройства на Chevy Equinox, Pontiac Solstice и Saturn Sky. Икономически най-изгоден е Equinox, защото колата е по-евтина: между 30 и 40 хилади лева, плюс 45 000 лв разходи за преобразуване.

Главният  изпълнителен директор  на Amp Джим Тейлър, коментира: "Този ден е кулминацията на много години работа на момчетата от Amp. В продължение на две години Гисли обиколи целия свят в търсене на наличен хардуер и той го намери при нас."

Исландската сделка е удар в десятката за Amp, която до този момент е продала едва десетина електромобила. Една от причините е високата цена, на която Amp придобиват колите, преди да ги конвертират. Би било хубаво, ако компании като Amp могат да получат оферти за закупуване на т. нар. "планери", без двигател и трансмисия. Но Тейлър заяви: "За сега производителите считат, че не си струва да заделят 10 или 100 превозни средства за нас."

Тейлър вижда бъдещето на Amp извън Исландия в лицето на "купувачите - институции", а не на частните лица. Такива са компании в сферата на комуналните услуги или компании, отдаващи коли под наем.

Сега в Исландия има не повече от 10 електромобили и няколко станции за зареждане. Но страната има население с високо еко-съзнание и невероятна синергия, до голяма степен заради електроенергията от възобновяемите източници (много от която сега се губи за производство на алуминий).

Да, Исландия все още е зашеметена от финансова криза през 2008 г, която временно намали продажбите на автомобили с масивните 80-90 процента. Кризата все още не е свършила, но и продажбите, и икономиката постепенно се възстановяват.

Прочетено 2381 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:20
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.