Print this page
Вторник, 17 Май 2011 23:00

Електрически Opel Junior / Allegra през 2013

От
Компактен електромобил от Opel през 2013

След като Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen вече обявиха, че от 2013 ще пуснат на пазара модели с електрически мотори, за да навакса, Opel е на път да ги последва. "През първата половина на 2013 на пазара ще излезе нашата малка електрическа кола Junior", коментира новият директор на Opel, Карл-Фридрих Щраке пред Die Welt...

Като цяло сред германските автопроизводители Opel има предимство по отношение на електромобилите, с предстоящото пускане в продажба на Opel Ampera. Колата не е изцяло електрическа и от Opel официално я наричат електромобил с удължен пробег, за който се грижи бордови бензинов двигател, изпълняващ ролята на генератор на енергия за батерията. Ampera е изключително икономичен автомобил, с който могат да се изминат до 700 километра, многократно повече отколкото повечето 100% електрически коли сега и в средносрочен план ще могат. Продажбите на Ampera в Германия ще започнат през есента. "Очакваме да продадем 6000-8000 броя Ampera през първата година. На нашата интернет страница вече има регистрирани 4,000 потенциални клиенти, които са депозирали по €150", според Щраке.

"Ако искаме да поемем по желания от обществото път на раздяла с изкопаемите горива и да разполагаме с милиони електромобили по германските пътища до 2020, тряябва да концентрираме усилията на всички акционери. Това включва финансови стимули и субсидии" допълва шефът на Opel. "В САЩ имат ясна цел: Държавата да финансира производството на електромобили."

Китай съшо подкрепя все по-силно разработката и производството на електрически коли със солидно финансиране. "От конкурентна гледна точка германската индустрия не трябва да изостава и в тази връзка разработките и развитието в Германия също ше бъдат стимулирани", допълва Щраке, без да даде някаква конкретна информация за компактния електромобил, който компанията планира за 2013 г.

[Източник: Die Welt]

Прочетено 1834 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:43
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.