Print this page
Събота, 21 Май 2011 14:00

Opel Ampera по-атрактивен и по-можещ от Chevrоlet Volt

От
Продуктите на GM, електрическите Ampera за Европа и Volt - за САЩ

Една от добрите новини на тазгодишното издание на "Michelin Challenge Bibendum" - има много европейски превозни средства, които да се разгледат и тестват. Що се отнася до GM, това включва изцяло електрическия хечбек Meriva и Opel Ampera, известен в САЩ като по-добре изглеждащия близнак на Chevy Volt...

Opel представя два от своите Ampera електромобили с удължен пробег на Bibendum, единият за каране и тестове, а другият - изложен на въртящата се платформа на щанда на автопроизводителя. Този вариант на Ampera е предварително производствен модел, който по принцип е само една стъпка преди крайното производство. Opel ще започнем да доставя Ampera в края на тази година. Какво предприе GM, за да направи модела по-континентален? Най-голямата промяна, която бе направена - освен новия, агресивен дизайн - е нещо, наречено, хмм... "съхранител на батерията."

Когато се активира, тази система съхранява батерията при текущата (към момента) степен на зареденост - иначе казано, от този момент натам нейният заряд не се използва за задвижване на колата. Така, по-късно, със съхраненото количество електроенергия, ако например навлезете в зоната със задръствания в централен Лондон, няма да се налага да заплащате таксата за минаване през нея. В България нямаме такава такса, но опцията за задържане на остатъчен заряд в батерията е полезна екстра. Пък и не се знае, с толкова превозни средства (особено в София), може и с "такса задръстване" да се сдобием. Ако не сте прочели изключително полезното указание за движение в "Планински режим" на Chevrolet Volt на колегата Ник Чеймбърс от PluginCars, което публикувахме наскоро (режим, с който разбира се ще разполага и Opel Ampera), сега е момента да го направите.

Електрическият Opel Meriva
Електрическият Opel Meriva

Електрическата Meriva също бе подложена на тест, макар че като цяло, програмата за нея не е приоритет за GM. Използваните при нея части и компоненти са взаимствани от други модели - тя използва батерията от Volt / Ampera и мотор, взет от водородна система на GM - да докаже, че GM може да направи една модерна електрическа кола и да се добие полезен практичен опит. Като цяло - електрически хечбек със стандартни за класа и сектора показатели. Все пак - има добро ускорение, но е може би малко шумен - за прототип. При отпускане на педала за ускорение (извинете, но май ще трябва да отвикваме от думата "газта" Cool), колата има доста добра инерция, а има опция и за регулиране й на три нива, добавена от инженерите на компанията.

Работата по Meriva електромобили съвместно с MeRegioMobil е била от полза по отношение на навици и умения при зареждането. Какво се случва, когато хората дозареждат батерията си с кратки по време зареждания? Може ли колата да "каже" на устройството, когато водачът иска да потегли и може ли да се определя подходящ начин за зареждане, който работи най-добре за електрическите компании (да не се натоварва ел-мрежата, например)? Това са въпроси, на които GM иска да отговори, а придобитата и споделена информация ще се използва в други програми за електрически коли, особено по отношение планирането на гаранция на батерията.

Прочетено 1435 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:33
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.