Неделя, 22 Май 2011 12:00

Гъвкав соларен лист улавя 95% повече слънчева енергия

От
Гъвкавата соларна nantenna е с много приложения

От деня, в който учени започнаха да използват слънчеви панели за производство на електроенергия от слънчевата светлина, до настоящия момент, ефективността на слънчевите панели е основен начин за улавяне на слънчевата мощ като основен алтернативен източник на енергия. Но, ето някои добри новини. Патрик Пинеро, доцент в катедра инженерна химия в Мичиганския университет, САЩ, е разработил гъвкави соларни панели, които ще акумулират и трансформират до 95% от наличната слънчева светлина. Той твърди, че в рамките на 5 години прототип на продукта ще бъде достъпен за потребителите.

Доцент Пинеро и неговият екип са разработили тънък лист пластични малки антени (наречени nantenna), който е в състояние да събира слънчева светлина в целия слънчевия спектър. В работа с предишни екипи, Пинеро е разработвал специални високоскоростни електрически схеми, които вече функционират и чрез тях може да се извлече електроенергия от събраната топлина и слънчева светлина.

Продуктът на Пинеро е разработван с помощта на няколко екипа
Продуктът на Пинеро е разработван с помощта на няколко екипа

Основната цел е в максимална степен да се събира и трансформира слънчева енергия, която да се използва успешно за ежедневна комерсиална употреба, така че да е достъпна за всеки. Ако всичко върви по плана, тази иновация ще бъде много по-напреднала по отношение на ефикасността спрямо настоящите слънчеви технологии. За успешното изпълнение на същата, екипът е подпомаган и осигуряван финансово от американското министерство на енергетиката и от частни инвеститори.

Гъвкавият соларен панел ще може да задвижва и електромобили
Гъвкавият соларен панел ще може да задвижва и електромобили

Екипът смята, че икономически изгодни продукти, която да използват разработваните фотоволтаични соларни технологии, могат да бъдат предоставени в рамките на 5 години. Също така - тъй като е гъвкав модул, той може да се включи в различни видове продукти и платформи, както и да бъде приложим при задвижване на електромобили. Пинеро има планове за различните алтернативи в търговското използване на nantenna, като подобряване на инфрачервени детектори за летищата, военна употреба, оптичните компютри и инфрачервената линия на видимост в телекомуникациите.

Прочетено 14712 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:30
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.