Сряда, 25 Май 2011 15:00

Fluence и Kangoo Z.E. 'парченца' в електрическия пъзeл на Renault

От
Тест на Renault Fluence Z.E.

Електромобилите още далеч не са навлезли масово на пазара и не са кой знае колко компаниите, които се занимават изключително и само с производство на електрически коли. Един факт обаче започва да се набива на очи, а именно: Renault обяви повече електрически модели от Tesla Motors, а Tesla е компания, която не прави нищо друго, освен електрически коли и определено е известна като пионер и лидер (засега) по отношение на технологиите в това направление. Сравнете Tesla Roadster, Model S и X SUV на Tesla Motors, с четирите електромобила на Renault: Twizy Z.E., Zoe Z.E., Fluence Z.E. и Kangoo Z.E. Нещата определено стават интересно и с тази нова информация, по време на Michelin Challenge Bibendum 2011 в Берлин миналата седмица стана ясно какви са плановете на Renault за устойчива мобилност, а ясното е, че те отиват много, много по-далеч, от само четири електрически модела...

Алис де Брауер, вицепрезидент на Renault по стратегии за околната среда за всички марки на компанията (Renault, Dacia и Renault-Samsung Motors) разяснява "зелените" усилия на Renault от 1995 г. насам, с акцент върху емисиите на CO2 и изменението на климата от 1996 г. Компанията пое публичен ангажимент през 2006 г. да продаде един милион превозни средства със средни емисии на СО2 под 140 грама на километър (и 100 000 от тях с под 120 г/км). Наскоро Renault обяви своя Drive the Change 2016 стратегически план, който очертава мисията на компанията да намали своя глобален въглероден отпечатък с 10 на сто до 2013 г. спрямо заложени през 2010 г. стандарти, а след това да реализира още 10 процентно намаление от нивата за 2013 г. до 2016 г., като същевременно продължава да увеличава своите продажби. Де Брауер нарича новото предизвикателство "много трудно, много трудно", но добавя, че Renault е "много силно ангажирана" с тази мисия. Първата стъпка, необходима за решаване на проблема е да се намери начин да се изчисли честно количеството въглеродни емисии, които компанията генерира годишно в световен мащаб. След като го е направи, Renault стана първият авто производител, който успя с подобна задача. Ето какво още каза Де Брауер за колегите от AutoblogGreen:

Когато си в Европа или Япония, или САЩ и сега в Корея, имаш стандарти за измерване на разхода на гориво и емисиите на CO2. Имаме различни методи за Европа и САЩ, но имаме и стандарти. Но когато има много страни, без [тези стандарти], когато се посветиш на такава цел, трябва да сравняваш целта си с качеството на горивата в тези страни, както и с много други неща. Така че, предизвикателството е двойно.

Renault атакува използването на енергия на много фронтове, от Eco2 линията до, разбира се, електрическите превозни средства. Де Брауер казва, че зареждаемите електромобили предлагат чудесна възможност за обучение на обществеността за въздействието на жизнения цикъл върху околната среда, "защото има дискусия по електрическите коли и нулевите емисии, които не са нулеви, когато трябва да произвеждаш енергия от изкопаеми горива."

Отново към представените от Renault на Michelin Challenge Bibendum електромобили, които не се разминаха без тестове до припадък. В сравнение с Nissan Leaf, Think City и Mitsubishi i, Renault Fluence Z.E. например е голяма кола. В Renault са свършили страхотна работа за запазване на чувството за лесна и лека за управление кола, с добър "отклик" на волана и с моменталното изпълване на въртящия момент още с натискане на педала за ускорение. И това, че в багажника има 400-килограмова батерия въобще не се усеща зад волана. Електромобилът не се чувства толкова голям, колкото всъщност е - поне не и на широката писта Темпелхоф. Паркирането в тесните градски пространства разбира се е друга история.

При магистрални скорости може да чуете свистенето на електрическия мотор и вятъра отвън, но едва ли някой смята, че Renault няма да се погрижи за тежи неща преди излизане на колата на пазара. В момента шофьорът разполага с прост датчик, чиято стрелка, ако сочи 12 часа, показва, че шофирате в най-икономичния начин. Стрелката показва също и че колата осигурява умерено регенериране, когато вдигнете крака си от педала, което съвпада с цялостното усещане за лекота на управлението.

От Renault казват, че интериорът на електрическия Fluence ще бъде променен преди влизането му в производство. GPS навигационна система ще замени пластмасова вложка, която в момента служи като поставка. Що се отнася до задвижването, представеният в Берлин Fluence Z.E. ще излиза с такава конфигурация и от завода по-късно тази година.

Електрическото Renault Kangoo Z.E. по време на Michelin Challenge Bibendum 2011
Електрическото Renault Kangoo Z.E. по време на Michelin Challenge Bibendum 2011 - снимка Autoblog Green

По отношение на Kangoo, тестът на Autoblog Green в бил пос-коро проба за еко-шофиране, отколкото нещо друго, с две кръгчета за подобряване на стила на управление. При първата обиколка начинът на управление, с повече експерименти по отношение на 22 кВт батерия е довел до показател от 139 км пробег до изпразване на батерията. Втората обаче е била "по-разумна" и баничарката се е "отплатила", показвайки 189 км пробег.

Честно казано, като гледам по нашите улици как се карат горките пикапи за доставка на стоки и какво излиза от ауспусите им - или собствениците на фирми, които някой ден ще имат електрически баничарки трябва да превъзпитат основно своите шофьори, или ще трябва да зареждат батерии на всеки няколко часа. Правете си сметката отсега, хора. И свиквайте. Ще ви е нужно.

[Източник: Autoblog Green]

Прочетено 1761 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:49
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.