Print this page
Четвъртък, 02 Юни 2011 14:00

Показателно: Nissan влиза в ОАЕ с електромобили през 2014 г.

От
Nissan LEAF - засега само мостра или мечта в много страни

Наскоро Arabian Automobiles внесе мострена бройка електромобил и вероятно много хора биха се запитали дали това е нормално, при положение, страната е голям износител на петрол и има съответните интереси в това направление.

Чудно или не, електрическите коли на Nissan ще се продават в Обединените Арабски Емирства, макар и не особено скоро - от 2014 г...

Ние искрено се надяваме Nissan LEAF да се появи в България поне година по-рано, макар че би ни се искало това да стане още утре. Първата масова електрическа кола вече се продава в Япония, САЩ, Исландия, Португалия, Англия и Испания, а до края на годината ще стигне и до други европейски пазари.

В ОАЕ обаче, влизането на LEAF няма да стане без изпълнение на множество изисквания, според топ мениджъри в Arabian Automobiles, местното поделение на Nissan.

"Ключово изискване ще бъде наличието на зарядна инфраструктура по магистралите и наличието на споразумения с властите и други заинтересовани органи", според Михаел Аят, изпълнителен директор на AWR Automotives. "Една електрическа кола изисква своя еко система, за да работи оптимално и всичко трябва да бъде изградено от нулата."

Всеки притежател на LEAF може да зареди на бърза зарядна колонка за около 30 минути или в гаража си през нощта за около осем часа.

Наскоро Arabian Automobiles внесе една бройка от колата в ОАЕ, но според Аят по-широкото разпространение ще трябва да почака.

"Цялото текущо производство на LEAF отива за Япония и САЩ и останалите пазари, на които Nissan пуска колата", добавя Аят. "В момента Заливът не е приоритет и ще трябва да почака до 2014 г. преди му дойде реда."

Множество анализатори твърдят, че електрическите коли не са пряка заплаха за петрола в следващите десетилетия, но това не спира някои от собствен внос на Nissan Leaf. Стига се обаче дотам, че поделението на Nissan за Близкия изток публикува изявление срещу такъв внос: "Nissan препоръчва силно на своите клиенти да не купуват Nissan LEAF през каквито и да било не оторизирани канали."

Тая работа хубава, скъпи хора от Nissan, но за някои не е приятно да чакат 3 години за кола, която може да има нов модел, преди да я получат. Не бихме упрекнали някой, ако си внесе LEAF от Португалия. Лично ние ще го направим при първа възможност с информацията, че колата ще е налична в България чак през 2013 г.

[Източник: Gulfnews]

Прочетено 1025 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:34
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.