Сряда, 08 Юни 2011 14:45

Renault изгражда инфраструктура за електромобили в Румъния

От
Зареждане на електрическото Renault Fluence Z.E.

Френският автопроизводител Renault смята да положи усилия за създаване и развиване на необходимата инфраструктура за електрически коли в северната ни съседка Румъния заедно с електрическата компания на страната Electrica, Schneider Electric и Siemens, обявиха четирите компании. Екип експерти от всички участващи в проекта компании планира в следващите три месеца да изгради и разработи зарядна мрежа за електрически коли в Румъния. Много е близко до нас, но дори няма нужда се питаме защо Renault се насочва към Румъния - все пак компанията има сериозна връзка със страната под формата на притежаваната от нея Dacia...

Renault започна да продава електрическите си модели Renault Fluence Z.E. и Renault Kangoo Z.E. в Румъния, докато ние тепърва ще видим електрическия Fluence на автосалона в София след няколко дни, без дори да имаме възможност да го покараме. Електро баничарката ще струва около €21,000 в Румъния, а определената за Renault Fluence Z.E. цена е €15,000. От ръководството на Renault обявиха, че компанията ще пусне общо четири електрически модела на международните пазари от есента на 2011 до средата на 2012 г. Наскоро Renault съобщи и че 80 процента от електрическите й коли ще се произвеждат във Франция. И от САЩ се чуват много гласове в тази посока, та дали не се задава отлив на производствата в Азия... Ние пък ще се раздаваме ако към прясната новина за китайската електрическа Voleex C20 EV, която Литекс Моторс ще покаже на Автосалон София '11 се пръкне нова, че един ден електро возилото ще се произвежда в завода на компанията край Ловеч, заедно с други модели на Great Wall.

Това са първите стъпки в помощ на разпространението на електромобилите в Румъния, след като в други европейски страни вече бяха предприети подобни. В Лондон например има над 2000 електрически коли, които вече се чувстват в свои води след старта на масивната Source London мрежа/програма, която наскоро се сдоби с нови 150 електро колонки за зареждане на електромобили. Лондончани плащат по 100 лири на година, което им дава възможност да зареждат своите електрически коли до супермаркети, на паркинги и по улиците на английската столица.

Мрежата в Румъния вероятно ще обхване до голяма степен Букурещ и някои по-големи градове, но създателите й едва ли ще пропуснат магистралите и някои важни точки. Със сигурност ще следим активно развитието на този проект, докато правим всичко възможно да провокираме старата на подобен и у нас.

Прочетено 1256 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.