Вторник, 14 Юни 2011 13:00

Защо Германия е домакин на 6 електромобилни конгреса през юни?

От
Германия дотира с €1 милиард производството на електромобили

След период на абсолютна дискретност по отношение на електромобилите, сега Германия се превръща в една от най-активните в това отношение държави в Европа. Ако се чудите защо обръщаме толкова сериозно внимание на страната, е, няма какво да се лъжем - германските коли доминират съзнанието на нашата нация и колкото и да са изостанали в електромобилно отношение германците, всяка новина за електрически Mercedes-Benz, VW,Opel или BMW предизвиква голямо внимание...

След изявлението на германското правителство за дотации в областта на разработките на електромобили през май, в Германия са планирани и се провеждат цели шест събития, свързани с електрическите превозни средства през настоящия месец. Разискват се всички свързани теми, като технологии при батериите, инфраструктура, съществуващи пътни карти и предизвикателствата за създаване на масов пазар. Колегите и наши партньори от cars21.com участват в четири от тези шест форума.

3-ти Германски конгрес за електромобили

Третият Германски конгрес за електромобили на 8-9 юни 2011 в Бон се отличи с високото ниво на лектори и участници. Тази година на фокус са вече произвеждащата електромобили вто индустрия и нейните доставчици: коли, съхраняване на енергия и мотори. Обсъждана е рамка за електромобилите от значими акционери от бранша, политици и изследователи: разпространение, мрежа и зарядни концепции, както и въпроси по сигурността.

"Третият Германски конгрес за електромобили осигури отлична платформа за обсъждане на проблемите с мобилността с бъдещите акционери и нарастващото обществено осъзнаване по отношение на електро захранваните превозни средства", според Йоханес Ремел от Министерството за защита на околната климата, околната среда и климата на Северен Рейн-Вестфалия.

AABC Europe 2011

От 6-10 юни 2011, в германския град Майнц се проведе Advanced Automotive Battery Conference (AABC). Второто издание на AABC в Европа анализира светкавично разрастващия се пазар на усъвършенствани авто батерии с акцент върху дейностите и нуждите на европейските автопроизводители. Това събитие събра 73 изследователи от цял свят и над 700 участници. Водещите индустриални теми са разгледани в 6 направления/ръководства:

  • Електромеханични кондензатори: Основи
  • Принцип на разработка на големи литиево-йонни батерии
  • Инженерни разработки на кондензаторни батерии за съхраняване на енергия
  • Въведени в литиеви материали за батерии
  • Сигурност на литиево-йонните клетки и батерии
  • Производство на литиево-йонни клетки

Световна инфраструктура за електрически превозни средства 2011

Конгресът Световна инфраструктура за електрически превозни средства 2011 на 20-22 юни в Берлин, ще включва водещи играчи от сферата на електро компаниите, производители на оригинални части, автопроизводители и подкрепящият ги бранш в сбирка, на която ще се обсъждат предизвикателствата пред индустрията и начините за тяхното преодоляване. Лектори и водещи на панели ще бъдат лидери от бранша от цяла Европа, Северна Америка и Азия.

Електрически превозни средства земя, море и въздух Европа 2011

На 28-29 юни 2011, Електрически превозни средства земя, море и въздух Европа 2011 ще се проведе в Щутгарт. Над 50 лектори ще говорят за последните нововъведения в бранша като хибридни кондензаторни батерии, съхраняване на енергия, печатна и гъвкава електроника и много други. Това събитие е платформа за доставчици на електроенергия, регулатори, анализатори, изследователи, доставчици на компоненти и производители на електромобили.

Международна конференция за термално управление за електромобили / хибриди

Международна конференция за термално управление за електромобили / хибриди ще се състои на 27-29 юни 2011 в Дармщат, Германия. Това събитие ще се фокусира върху новите концепции за отопление и охлаждане на интериора на бъдещите електромобили с презентации от експерти по батериите и инженерните разработки по електрическите превозни средства. Ще бъде споделен опит от първа ръка и най-добри практики, ще се обсъждат възможности от интелигентното термално управление на батериите за оптимизиране на тяхната производителност и пробег.

Напреднали микро системи за автомобилни приложения (AMAA) 2011

Петнадесетият международен форум Напреднали микро системи за автомобилни приложения (AMAA) ще се проведе на 29-30 юни 2011 в Берлин. Това събитие е посветено на информационни и комуникационни технологии, компоненти, архитектури и умни системи, сигурна мрежова мобилност за електромобили, ефективност на задвижващи системи, пътна помощ, мрежови превозни средства и компоненти и системи.

Ангажиментът на германското правителство към електрическата мобилност

За да бъде постигната целта на Германия от 1 милион електромобила по пътищата на страната до 2020 г. – и 6 милиона до 2030 г. – германското правителство подкрепя солидно електрическите превозни средства. На 18 май 2011 германският кабинет одобри допълнителна субсидия от €1 милиард – с което бюджетът нарасна до общо €2 милиарда – за инвестиране в изследователска дейност и развитие на електромобилите до 2013 г.

Освен това през май 2011 г. започнаха дискусии за държавно подпомагане при покупката на електромобил, като освобождаване от данък за първите 10 години на регистрация, специални права за паркиране и достъп до предназначени ленти на аутобаните. Данъците за фирмените електромобили може да бъдат редуцирани с цел намаляване на високите стартови цени на електромобилите в сравнение с тези на колите с ДВГ и правителството планира да закупи хиляди нови коли, като 10% от всички нови автопаркове да бъдат електромобили.

Няма какво да се бавим - трябва да си работим и в България усилено във всичките тези направления и на предстоящия през есента пореден конгрес за електромобили у нас много от темите и насоките, за които говорим в тази статия и по отношение на които Германия се осъзна рязко, ще бъдат тема на обсъждане и взимане на решения скоро и в България.

Прочетено 1025 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:21
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.