Събота, 11 Юни 2011 11:15

Volts-wagen или от 0-100 за 1.6 сек с електро Костенурка

От
Електро дгарстер, който май се казва VolTs-wagen

Volkswagen все още не може да се похвали с електрически модел на авто пазара, но двама братя вече празнуват след поставянето на световен рекорд с електрическа кола направена от 'Костенурка' и електро камионче за доставка на мляко. Та, нямаме си сериен електромобил от Volkswagen, но за сметка на това май открихме рекордьор VolTs-wagen...

Сам и Оли Йонг, спонсорирани от местния пъб в Хангефорд, Бъркшайър, решили да покажат, че нулевите вредни емисии и супер бързото придвижване не са невъзможни за съвместяване неща.

Те изработили супер 'зелена' машина от електро камионче за мляко и 'Костенурка' от 1965, която нарекли Black Current.

С Тази зла електро машинка, двамата поставиха световен рекорд за първата задвижвана с електричество кола, която измина четвърт миля за време под 10 секунди, с ускорение от 0-100 км/1 за... 1.6 секунди.

Едно от основните оплаквания от електрическите коли (все още) е, че макар да са очевидно полезни за околната среда, определено не са най-бързите четириколесни. Разбира се има изключения като набиращата за 3.7 до 100 км/ч Tesla Roadster, както и някои други спортни електро коли, които ще влязат в производство, но масовият случай (на все още не масовите електро коли) не е такъв.

Но Сам, на 30 (пилот) и Оли, на 34, дизайнер, току спечелиха в Zero Emissions категорията на ежегодното Energy Racing състезание в Санта Под с техния домашно изработен електрически драгстер, постигайки скорост от почти 214 км/ч.

Супер ентусиастите вече счупиха един световен рекорд преди няколко седмици, в 'спринта' на четвърт миля за 9.51 секунди, с максимална скорост от 217 км/ч, което ги направи първия екип, слязъл под 10 секунди в този тип състезание с електрическа кола.

Black Current на пистата, готова за летящ старт
Black Current на пистата, готова за летящ старт

Оли казва: 'Не може да си представите колко е бърза...от нула до сто за 1.6 секунди е много трудно за обяснение. Беше невероятно.'

Сам и Оли правят електрически коли в своя гараж в последните осем години и постижението им ни говори, че явно разбират доста от това, което правят.

Оли разкрива, че са построили световния рекордьор от две различни превозни средства - едното развиващо не повече от 20 км/ч - в супер зла електро машина.

Искали да демонстрират колко мощни могат да бъдат колите, които не изхвърлят вредни емисии.

Колата се захранва от шестдесет 12-волтови мотоциклетни батерии, но братята вярвали, че могат да я направят още по-бърза, с използването на батериен пакет с литиев гел.

Оли добавя: 'Започнахме с една стара Костенурка без двигател.

'И до нея имаше едно електро камионче, та ги събрахме заедно.

'После подобрявахме година след година, докато получим сегашния резултат.

'Тайната е време, усилия, проби и грешки и много проучвания.

'Ще се опитаме да направил колата още по-лека и мощна, за да стане още по-бърза.

'Единственото, което получаваме от това е гордостта... и тръпката разбира се!'

'Страхотно е, когато всичко работи както трябва след месеци на сглобяване.'

Братята казват, че следващата им стъпка е да се състезават отвъд океана, а на по-късен етап се надяват да предизвикат истинските грагстери...

Ето какво прави на пистата VolTs-wagen...

[Източник: Daily Mail]
Прочетено 3553 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.